Veldrijden olympische sport?

Krijgt het veldrijden in de toekomst een plek in het wedstrijdschema van de Olympische Winterspelen? De kans is nog steeds gering, maar het lobbywerk wordt volgende week opgestart.

drombouts

De winterse tegenpool van de Olympische Zomerspelen draait rond één enkel principe: alleen sporttakken die onlosmakelijk verbonden zijn met sneeuw of ijs als schouwtoneel maken kans op een plaats in het programma. Een voorwaarde van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) dat sporten als wielrennen en atletiek - denk aan veldlopen - weghoudt van de winterse strijd.

Nu lijkt er tussen beide sporttakken een samenwerking in de maak om veldlopen en cyclocross op te stoten in de vaart der sportdisciplines. Volgende week wordt mogelijk een eerste stap gezet om het veldrijden onder de aandacht van het IOC te brengen. Dan zit Peter Van Den Abeele, offroadcoördinator van de Internationale Wielerbond UCI, aan tafel met Christophe Dubi, de man die bij het IOC de functie van 'directeur sportieve zaken' bekleedt.

Onderwerp van gesprek: het IOC ertoe bewegen het pakket sporten op de Olympische Winterspelen uit te breiden. "Als ze het zinnetje 'moet worden beoefend op sneeuw en ijs als ondergrond' willen vervangen door 'moet uitsluitend worden beoefend tijdens de wintermaanden' is er mogelijk een opening gecreëerd", laat de Vlaming weten.

Als het IOC zich in de toekomst welwillend zou opstellen ten aanzien van het veldrijden, dan is de internationalisering van de sporttak voor Van Den Abeele meteen een feit. "Dan zullen olympische comités van allerlei landen plots wel gaan investeren in cyclocross. Sinds het mountainbiken de olympische status kreeg, is het aantal deelnemende landen op een wereldkampioenschap toegenomen tot liefst 54. In het veldrijden blijven we voorlopig op 24 steken."

GV

Foto Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen