Storm raast met snelheden tot 107 km/uur over Mechelen

Een storm met windpieken tot 107 kilometer per uur heeft vrijdagavond in Mechelen voor enorme ravage gezorgd. Bij KV Mechelen ging het dak van enkele tribunes letterlijk vliegen en ook het dak van onder andere supermarkt Delhaize raakte zwaar beschadigd. Meer dan honderd huizen in de stad liepen schade op.

mceulemans

Wat zich omstreeks 17u aankondigde als een onweer met bliksem veranderde luttele ogenblikken later in een ongeziene storm met hevige windstoten en krachtige regen- en hagelval. Daarbij viel er gelukkig maar één lichtgewonde. De materiële schade is wel zeer groot.

200 noodoproepen

Bij de Mechelse brandweer liepen meer dan 200 noodoproepen binnen. Fase 1 van het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd. "Wij hebben vooral hulpoproepen gekregen voor beschadigde daken en dakkoepels en ontwortelde bomen", zegt luitenant Juliaan De Bie. Het korps riep de hulp in van de Civiele Bescherming om daken voorlopig dicht te leggen. Van vier huizen heeft het dak het begeven en werd het weggeblazen. Een nieuwbouwwoning in de Kruiskensstraat is wellicht tijdelijk onbewoonbaar.

Burgemeester Bart Somers (Open Vld), die de hulpdiensten vanuit het politiecommissariaat coördineert, vraagt zijn inwoners geduld en begrip. "De hulpverleners geraken niet onmiddellijk overal ter plaatse, maar ze gaan wel overal kijken", zegt hij. Dat kan in sommige gevallen pas zaterdag gebeuren. De meest dringende oproepen worden eerst behandeld. Somers: "Kruip zeker niet zelf op uw dak. Dat is gevaarlijk."

Stadion KVM vernield

Het grootst is de schade bij voetbalclub KV Mechelen, waar het dak boven de business seats en een van de staantribunes zwaar werd beschadigd. Ook het veld en reclamepanelen waren niet opgewassen tegen de krachtige windstoten. "Het puin belandde tot op de Kleine Nieuwdijkstraat. Dit heb ik nog nooit gezien", reageert Malinwa-voorzitter Johan Timmermans. Het is onzeker dat de club de volgende thuiswedstrijd tegen Anderlecht op 19 januari kan spelen.

Voorts is er grote schade aan het dak van supermarkt Delhaize in de Oscar van Kesbeeckstraat, die waarschijnlijk zaterdag gesloten blijft. Er is ook schade aan het dak van de winkels Tom & co en Bioplanet. In die laatste supermarkt viel een muur op de parking om en kwam terecht op drie wagens. Verschillende bomen werden uitgerukt. Een ervan viel op de kinderkribbe in het oud moederhuis in de Maurits Sabbestraat. Als bij wonder vielen er geen slachtoffers.

Voorbereidingen getroffen

De weersituatie wordt op de voet gevolgd. "Indien er deze nacht nog bijkomende regen zou kunnen zijn en mensen opvang nodig hebben wordt alles in gereedheid gebracht om deze nacht de mensen te kunnen opvangen", zegt burgemeester Bart Somers. Hij dankt ook de brandweer, lokale politie, uitvoeringsdiensten van de stad, het Rode Kruis en de Civiele Bescherming voor hun inzet.

Lees ook: Deel dak Delhaize vliegt weg door storm

En: Dak stadion KV Mechelen afgerukt door storm: "enorme ravage" (album)

SVH, LDN, foto DDLE
Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio