Tip aan De Wever & co voor een goed voornemen

Beste lezer, ik hoop dat u de jaarwisseling optimaal hebt overleefd en ik wens u oprecht het allerbeste voor 2014. In Antwerpen is alles zonder al te veel calamiteiten verlopen. De aangekondigde terreuraanslagen kwamen er gelukkig niet, en de burgemeester reed in de nieuwjaarsnacht mee met interventieploegen om zijn gezichtsveld te verbreden. Goed idee.

ikerremans

Ik weet niet of de bestuurders van de stad Antwerpen bij de kerstboom zijn toegekomen aan goede voornemens. Maar als dat niet het geval is, dan heb ik wel een suggestie. Op de valreep van de jaarwisseling bereikte onze redactie een open brief van een bakker uit Merksem. Het onderwerp: de heraanleg van de Bredabaan, en de gevolgen daarvan voor de handelaars in de omgeving.

Net zoals de eerste fase van de heraanleg van de Leien destijds een nachtmerrie was voor de middenstand, blijkt dat ook nu weer het geval rond de Bredabaan. Iedereen juicht de facelift toe en is bereid om in het vooruitzicht van de lusten achteraf ook de tijdelijke lasten te accepteren. Maar kan dat alles nu niet wat beter worden geregeld, alstublieft?

De brief van bakker Beerens is zeker geen zure klaagzang. Op een respectvolle, geduldige toon spreekt de middenstander zijn waardering uit voor de aangekondigde plannen. Maar hij vraagt zich wel volkomen terecht af waarom zijn straat uitgerekend eind 2012 moest worden opgebroken een week voordat de bouw een maand werd stilgelegd voor de winterstop. En waarom eind 2013 het doorgaand verkeer nog steeds niet door de straat kon rijden, ondanks beloften van de aannemer dat dat wel het geval zou zijn.

De Merksemse bakker heeft de voorbije twee jaar een aantal collega’s zien verdwijnen. Hij nodigt Vlaams minister Hilde Crevits, burgemeester Bart De Wever en het districtscollege van Merksem uit om eens een brood te komen kopen of een koffie te drinken in het nabijgelegen café, om zich zelf te vergewissen van de gevolgen van het gevoerde beleid. “Het water staat ons aan de lippen”, schrijft hij. “Zowel sociaal als economisch, en het lijkt alsof u zich alleen bezighoudt met het kiezen van banken en stoeptegels.”

Het is een oud zeer in Antwerpen: een slechte coördinatie voor openbare werken, een gebrekkige communicatie en te weinig empathie met de middenstand. Kan daar vanaf 2014 misschien verbetering in worden gebracht?

door Lex Moolenaar