Ben Weyts (N-VA) haalt uit naar "belastinglawine" in Beersel

Kamerlid Ben Weyts, tevens N-VA-fractieleider in de Beerselse gemeenteraad, haalt in een mededeling fel uit naar de "belastinglawine" voor gezinnen en ondernemers die de CD&V-sp.a-Groen-meerderheid in deze Vlaams-Brabantse gemeente maandagavond goedkeurde.

jatimmermans

"In de loop van 2013 werden al 35 verhogingen van belastingen en heffingen allerhande goedgekeurd. Maandag kwamen er daar nog eens 28 bij", aldus Weyts.

Met de nieuwe belasting op vrachtvoer van 0,1 euro per ton goederen die in opdracht van bedrijven op Beersels grondgebied wordt vervoerd, maakt het gemeentebestuur zich volgens Weyts "helemaal belachelijk". "Deze belasting is dodelijk voor grote bedrijven als Colruyt, Amacro, Siemens... Eerst geeft het bestuur deze een vergunning en daarna probeert ze deze weg te jagen met pestbelastingen. Deze bedrijven moeten alternatieve wegen krijgen voor het vrachtverkeer. De vraag is ook wie dat gaat controleren. Moet de politie barricades opwerpen en elke vrachtwagen wegen en controleren?", aldus Weyts.

"Vrienden van CD&V?"

"Het ergste voor onze ondernemers en zelfstandigen is echter de 'belasting op economische bedrijvigheid', alsof mensen die economisch bedrijvig zijn daarvoor moeten gestraft worden. Een bedrijf van 2.001 vierkante meter betaalt minstens een forfait van 2.000 euro. Daarnaast zijn er belastingen op motoren die oplopen tot duizenden euro's", aldus Weyts die het overigens vreemd vindt dat alleen landbouwbedrijven - "vrienden van CD&V?" - niets moeten betalen.

Andere belastingen treffen onder meer hotels (verblijfsbelasting van 2 euro per persoon), banken (250 euro per bankautomaat) en benzinestations (50 euro per pistool).

Belga

Archiefbeeld Belga

MEER OVER Ben Weyts

Nu in het nieuws