"Risico op lawines in Alpen is hoog"

Risico op lawines in Alpen is hoog

"Risico op lawines in Alpen is hoog"

Print
In de Alpen is het lawinegevaar in de meeste massieven groot, in het overige gebergte iets minder. Dat is dinsdag van de Franse weerdienst Météo France vernomen.

"Het risico is vooral hoog in het massief van de Savoie en het noorden van de Hautes-Alpes", zei de weerdienst over de telefoon aan Belga.

Dit jaar zijn de lawines te wijten aan een slechte structuur van het sneeuwtapijt. "Er is weinig samenhang tussen de sneeuwlagen, vooral door het mooie weer van begin december", legde Météo France uit, dat eraan toevoegde dat de sneeuwlagen een groot deel van de winter broos kunnen blijven.

Météo France raadt de skiërs af buiten de pistes te skiën op plaatsen waar weinig volk komt en de sneeuw nog niet aangedrukt is. In negen van de 23 bergketens in de Franse Alpen is het lawinegevaar groot (4 op een schaal van 5).

Touring raadt aan een lawinepieper onder de kleding te dragen, niet in de rugzak. Skiërs moeten ook "steile hellingen met verse sneeuw vermijden, evenals hellingen in de schaduw".

Sinds 24 december zijn zeven mensen omgekomen bij lawines in de Alpen, vier in Frankrijk, twee in Italië en één Liechtenstein.

Foto AP

Nu in het nieuws