Zo zag Zoerle-Parwijs er 100 jaar geleden uit

Zo zag Zoerle-Parwijs er 100 jaar geleden uit

Zo zag Zoerle-Parwijs er 100 jaar geleden uit

Print
Westerlo - Achter het huis van Fons Truyens staat Zoerle-Parwijs zoals het 100 jaar geleden was. De kerk, het gemeentehuis en verschillende huisjes heeft hij nagemaakt met hout die nu tentoon staan in zijn achtertuin.
Een doodgewoon huis met enkele kerstversieringen en een bord waar Fons iedereen welkom heet, meer staat er niet om te tonen wat er achter de gevel schuilgaat. Eenmaal achter het huis komt het Zoerle-Parwijs van 100 jaar geleden weer helemaal terug tot leven. "Twaalf jaar geleden zat ik met mijn vriend samen iets te drinken en we vonden het jammer dat er geen kerststal stond in Zoerle-Parwijs," vertelt Fons. Enkele jenevers later kwamen ze op het idee om een kerststal te maken, maar ook om het dorp van vroeger opnieuw na te bootsen. "We begonnen oude postkaarten te verzamelen van de huizen en maakten ze zo één voor één na." Met hout en pleisterwerk gingen ze aan de slag. "Het duurt niet lang om een huis te maken hoor, eentje heb ik zelfs al af op twee dagen," zegt Fons.

Harm van Veldhoven Vanaf 2001 konden de mensen de kerststal en het dorp komen bezichtigen in de achtertuin van zijn moeder. "Doordat we opgenomen waren in de 'kerststallentour' in een brochure van de provincie Antwerpen, kwamen de mensen van ver en kregen we zelfs Nederlanders over de vloer," vertelt Fons. Jammer genoeg stierf zijn moeder vorig jaar en moest de kerststal en het dorp een andere plaats krijgen. "We hebben eerst nog getwijfeld om ermee te stoppen," zegt Janine, de vrouw van Fons. "Maar ik merkte toch dat Fons moeilijk afscheid kon nemen van de kerststal. Daarom hebben we besloten om ze hier in onze achtertuin te zetten en het dorpje onderdak te geven in onze schuur."

Café

Niet alleen kunnen de mensen komen kijken naar de werken van Fons, ook kunnen ze terecht in het café zoals het vroeger was, in een plaatsje naast de schuur. "Hier kunnen we babbelen met de mensen en hen jenever of koffie geven," vertelt Janine. "We voelen hier de warmte en genegenheid van de mensen, die we na deze periode weer zullen moeten missen." Ook in het café hangen verschillende schilderijen en kadertjes van vroeger en alles wordt er verwarmd met een oude houtkachel. Ook de kerstkaartjes en tekeningen van de kleinkinderen staan er. "Als hij spullen ziet die hij mooi vindt, neemt Fons ze mee," zegt Janine. Elk jaar wordt er ook een kerststallenkampioenschap gehouden. "Nu ik met pensioen ben, kan ik er misschien volgend jaar wel eens aan meedoen," zegt Fons. "Weer een reden om nieuwe kerststallen te maken."

MAVB
Foto JoDW
Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio