"N-VA spreekt met een andere tong op federaal niveau"

N-VA spreekt met een andere tong op federaal niveau

"N-VA spreekt met een andere tong op federaal niveau"

Print
Staatssecretaris voor Staatshervorming Servais Verherstraeten vindt dat er nood is aan een kenniscentrum waarin alle expertise over de staatshervorming wordt gebundeld. Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) steunt dat idee volmondig. Dat centrum hoeft niet uit te groeien tot een heel nieuwe administratieve dienst.

“Het moet veeleer een virtueel instrument worden. De kennis is er maar ze zit verspreid. Ze moet gebundeld worden”, onderstrepen Peeters en Verherstraeten. Een gesprek met de man die de wetteksten voor de zesde staatshervorming uitschreef, Servais Verherstraeten, en met de man die de nieuwe regeling op het terrein in goede banen moet leiden, Kris Peeters.

Worden de Vlamingen nu op 1 januari 2014 wakker in een nieuw land?
Peeters: De nieuwe bevoegdheden komen op 1 juli 2014 over naar Vlaanderen. Dat betekent nieuw beleid vanaf januari 2015. In feite zitten we in een ‘gelukkige’ chronologie. We hebben de staatshervorming gehad en staan voor de verkiezingen. Elke partij krijgt de gelegenheid om de kiezers duidelijk te maken wat ze met die nieuwe bevoegdheden wil doen.

De N-VA maakt deel uit van de Vlaamse regering maar bekampt de staatshervorming op federaal niveau. Dat blijft toch een zeer vreemde toestand?
Peeters: Philippe Muyters en Geert Bourgeois hebben zich geëngageerd om de staatshervorming op Vlaams niveau loyaal mee uit te voeren tot de verkiezingen. We hebben als voorbereiding een Groenboek samengesteld waaraan alle ministers hun medewerking hebben verleend.

Verherstraeten: Ik heb altijd gezegd dat de N-VA met een andere tong spreekt in Vlaanderen dan op federaal niveau. Niet vergeten dat in de staatshervorming ook elementen zitten uit de nota-De Wever. Maar ja, zulke discussies horen nu eenmaal tot het politieke spel.

Lees het volledige interview met Verherstraeten en Peeters in uw krant.

Dirk Castrel
Foto Kris Van Exel

Nu in het nieuws