Een gezond en voorspoedig 2014 gewenst

Een gezond en voorspoedig 2014 gewenst

Een gezond en voorspoedig 2014 gewenst

Print
Was 2013 een goed en een fijn jaar? Voor pakweg het Belgisch koningshuis, de beurzen en de Rode Duivels zeker wel. Maar voor ú ook? Het antwoord zal voor iedereen verschillen. Geluk en tevredenheid hangen niet af van gebeurtenissen die het wereldnieuws halen. Wat er in de familie sfeer gebeurt, is veel belangrijker.

Misschien vond u het afgelopen jaar de job van uw leven. Werd het gezin uitgebreid. Studeerden de kinderen af. Of, wie weet, won u de Lotto.

Voor anderen zal 2013 minder goed zijn verlopen. Een sterfgeval of een zwaar ongeval in de familie. Werk kwijtgespeeld. Een echtscheiding. Dagelijkse drama’s die de kwaliteit van ons leven bepalen. In 2014 zal dit niet anders zijn.

Heel algemeen gesproken mogen wij hier echter niet klagen. We beseffen het onvoldoende, maar we leven nog steeds in een van de rijkste regio’s ter wereld. Wanneer we vanavond moeten kiezen tussen echte Franse champagne of Spaanse cava, dan valt het allemaal nogal mee. Wanneer we vaststellen dat er nagenoeg 250 miljard euro op de Belgische spaarboekjes staat, dan moeten we toegeven dat er slechtere plaatsen op de aardbol zijn om te overleven.

Alleen de voorbije week volstaat om dit te beseffen. We werden getroffen door gruwelijke beelden uit Volgograd. Twee bomaanslagen eisten daar meer dan 30 mensenlevens. In Syrië worden dagelijks bommen gedropt op dichtbevolkte steden. In Zuid-Soedan vallen duizenden doden in een machtsstrijd tussen de president en zijn adjunct. In Egypte is de Arabische Lente doodgebloed. In Turkije zit het er bovenarms op. Verder zijn er Afghanistan, Irak, Congo, Mali, ...

Zijn dat redenen om hier dan alles maar goed te vinden? Zeker niet. Maar ze kunnen wel aanleiding zijn om ons even te bezinnen. Persoonlijk kunnen wij weinig veranderen aan de conflicten en de wantoestanden elders in de wereld. Wat wij wél kunnen doen, is elkaar het leven zo aangenaam mogelijk maken. En ons slechts druk te maken in de dingen die er werkelijk toe doen.

Het moge u allen goed gaan in 2014. Gazet van Antwerpen wenst u een gezond en voorspoedig nieuw jaar.

door Paul Geudens

Nu in het nieuws