Dreigen met terreur is ook een terreurdaad

Print
Antwerpen sluit vandaag een jaar af waarin er heel veel is gebeurd. Na bijna een eeuw met socialisten aan het roer, kreeg de stad een heel ander bestuur, dat in zijn planning voor de komende vijf jaar meteen een forse koerswijziging inzette. Wat dat precies zal veranderen in het dagelijks leven van de gewone Antwerpenaar, zal nog moeten blijken. In elk geval staan de vernieuwingen in Antwerpen voor Bart De Wever model voor het bestuur dat hij bij de verkiezingen van mei 2014 ook wil aanbieden voor Vlaanderen en België.

We kunnen niet zeggen dat 2013 rimpelloos is verlopen. Sinds de Visa-crisis was er geen jaar meer geweest met zulke hooglopende discussies over zo veel verschillende onderwerpen. Oosterweel, het vreemdelingenloket, de havenboetes, de scholencrisis, de Sinksenfoor, de besparingen op stadspersoneel, de sluiting van de stadskantoren, de oorlog tegen drugs... Het is maar een greep uit de trommel vol met controversiële dossiers die dit jaar de revue passeerden. De N-VA kreeg de kracht van verandering bepaald niet cadeau.

Tussen de bedrijven door waren er ook enkele opmerkelijke lichtpunten. Zoals de opening van het museum van de Red Star Line in september, een nieuwe parel aan de kroon van het culturele aanbod van de stad. De RSL opent de poort voor toeristen uit de Nieuwe Wereld. Laten we hopen dat ze die poort ook massaal willen gebruiken.

Op de valreep van de jaarwisseling kreeg burgemeester Bart De Wever nog een zeer onprettige verrassing op zijn bureau. Een moslimextremist kondigde aanslagen op oudejaarsavond aan. Via Facebook liet hij weten dat de Scheldekaaien, het Centraal Station en de Meir doelwitten zijn. En hoewel blaffende honden meestal niet bijten, kan je zo’n dreigement natuurlijk niet zomaar naast je neerleggen.

Het gevolg van één schreeuwerige boodschap op een sociaal netwerk is dus dat de waakzaamheid wordt verhoogd en dat er extra agenten worden ingezet, met alle kosten voor de gemeenschap van dien. En dat terwijl er vermoedelijk niks ernstigs aan de hand is. Ik vind dat wraakroepend. Terreurdreiging zou gelijkgesteld moeten worden met terreurdaden. Wie ermee dreigt om een bom te laten ontploffen in het Centraal Station, mag wat mij betreft voor een aantal jaren achter de tralies verdwijnen.

door Lex Moolenaar

Nu in het nieuws