Vuurwerk strikt beperkt, wensballonnen taboe

Print

Vuurwerk strikt beperkt, wensballonnen taboe

Essen - De grensgemeenten bereiden zich voor op een drukke oudejaarsnacht. Essen, Kalmthout en Wuustwezel hebben een algemeen verbod op het afsteken van vuurwerk uitgevaardigd, maar staan een uitzondering toe tussen middernacht en half een.

“Wie bij het gemeentebestuur tijdig een vergunning heeft aangevraagd, mag tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken”, zegt Louis van den Buijs van de politiezone Grens. “Dat geldt voor de hele politiezone Grens. Wie nu al betrapt wordt op het afsteken van vuurwerk kan daar in Essen een GAS-boete voor krijgen. In Kalmthout en Wuustwezel zijn er geen GAS-boetes, maar worden de mensen wel op de vingers getikt. Ze lopen het risico dat het vuurwerk in beslag wordt genomen. Wat dat betreft zitten de drie gemeenten op dezelfde lijn.”

Het gebruik van wensballonnen is al helemaal verboden. “Het is te gevaarlijk”, zeggen de brandweercommandanten. “De ballonnen, ook wel bekend onder de naam Thaise lampion, zijn erg populair in de eindejaarsperiode, maar we waarschuwen voor het brandgevaar van deze wensballonnen.”

Wel in Nederland

Net over de grens, in Nederland, mogen de wensballonnen dan weer wel de lucht in. “Het is een tijd verboden geweest maar nu is er weer een nieuwe regelgeving en mag het weer wel,” zegt een Nederlandse klant uit Roosendaal. “Wij komen ieder jaar ons vuurwerk in Essen kopen. We zijn met zijn vijven en leggen ieder 20 euro uit. Vooral de harde knallers en grote kegels zijn hot.”

"Wanneer je in België vuurwerk wil afsteken, moet je een vergunning afhalen bij de gemeente”, zegt vuurwerkverkopen Frank Le Bruyn van EssenPress. “Als Nederlander krijg je dat vuurwerk vrij mee. Toch vragen wij aan de Nederlanders om een lijst in te vullen, zodat ze ook hier geregistreerd zijn. We geven onze klanten ook altijd een folder mee van het Ministerie van Economische zaken, waarin richtlijnen staan over veilig omgaan met vuurwerk. Daarbovenop krijgen ze een aansteeklont, die het aansteken van vuurwerk veiliger maakt."

Prachtig schouwspel

Wie veilig wil genieten van een prachtig schouwspel kan tijdens de jaarwisseling terecht op het Heuvelplein. “Het vuurwerk dat op het Heuvelplein wordt afgestoken tijdens het NYE-evenement wordt door ons deskundig gecontroleerd”, zegt brandweercommandant Leo Buermans. “We controleren de opstelling en houden toezicht op de brandveiligheid.”

Op oudejaarsnacht staan twee ploegen standby. Ook in Kalmthout en Wuustwezel is er permanentie voorzien.

MaTi

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio