Freya Piryns: "Misschien ga ik terug lesgeven"

Freya Piryns: Misschien ga ik terug lesgeven

Freya Piryns: "Misschien ga ik terug lesgeven"

Print
Voor Groen-politica Freya Piryns was 2013 een jaar met extreem gelukkige en heel moeilijke momenten. Een week of zes na de geboorte van haar zoontje Leon, stemden de leden van Groen haar weg van de tweede plaats van de lijst voor de verkiezingen. Als lijstduwer staat ze helemaal onderaan, maar Freya Piryns is vastberaden om te vechten voor iedere stem.

Het slechte nieuws zal wel hard zijn aangekomen?
"Dat is absoluut waar. Ik zat op een hele hoge roze wolk, waar ik in razende vaart ben afgedonderd. Het probleem voor de andere leden was dat er te veel Antwerpse kopstukken waren. Ook op andere vlakken in de politiek vond ik het een bewogen jaar. Ik vind de sfeer in de gemeenteraad verschrikkelijk. Er waren ontzettend veel ruzies, discussies en scheldtirades op het stadhuis. De nieuwe meerderheid is zijn weg nog aan het zoeken, maar het beleid wordt gekenmerkt door een kille houding tegen iedereen die het niet 100 procent met hen eens. Dat heeft mij zeer bevreemd."

Enig idee hoeveel stemmen er nodig zijn om toch nog verkozen te raken?
"Dat hangt af van het aantal zetels, en de stemmen van de andere kandidaten. De enige die er bij Groen ooit in geslaagd is om als lijstduwer verkozen te raken, is Mieke Vogels. Zij had toen 12.000 stemmen. Laat mij dat dan als streefdoel nemen."

Bent u al aan het nadenken over een plan B?
"Die vraag stel ik mij nu wel. Die vraag moet je je eigenlijk altijd stellen in de politiek, omdat je weet dat het snel voorbij kan zijn. Maar als het dan voorbij is, komt dat toch heel hard aan. Je bent daar nooit helemaal op voorbereid. Ik heb de luxe om het nog even op mij af te laten komen. Ik kan terug naar basisschool De Pijl, waar ik tot 2007 gewerkt heb. Maar misschien kan het ook het moment zijn om iets compleet anders te gaan doen. In de NGO-wereld bijvoorbeeld. Ik kan me in ieder geval geen leven zonder engagement voorstellen."

Al een crèche gevonden voor Leon?
"Nee, nog niet. Hij staat op vier wachtlijsten. Gelukkig kunnen mijn moeder en schoonmoeder helpen, maar niet iedereen heeft dat geluk. De stad zegt jonge gezinnen te willen aantrekken, maar als die niet kan voorzien in scholen en crèches, zijn ze snel weer weg."

Maaike Floor
Foto: BHul

Lees het hele interview in de maandagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Antwerpen Stad
Nu in het nieuws