Rutten wil privatisering Belgacom en bpost op tafel leggen

Rutten wil privatisering Belgacom en bpost op tafel leggen

Rutten wil privatisering Belgacom en bpost op tafel leggen

Print
Na een week stilte reageerde Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten maandag in 'De Ochtend' op Radio 1 op de zaak-Johnny Thijs. Rutten betreurt het ontslag van de postbaas en rekent af met de kritiek van N-VA-voorzitter Bart De Wever. Ten gronde stelt ze de vraag of bpost en Belgacom nog overheidsbedrijven zijn. "De tijden zijn veranderd. Over het vergroten van de grip van de overheid staat niets in het regeerakkoord. Wij willen het omgekeerde", zei ze. De partij wil de komende maanden de privatisering op de tafel leggen.

Een uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever was voor Rutten reden om het stilzwijgen te verbreken. De Wever vond dat Rutten zich wel mocht excuseren voor het "pestbeleid" tegen postbaas Thijs. Rutten vraagt zich af met welke N-VA ze te maken heeft als De Wever zoiets zegt. Volgens de voorzitter van Open Vld is de N-VA in het parlement al maanden voorstander om het loon van Thijs in te perken.

"Bovendien kondigt Vlaams minister en vicepremier Geert Bourgeois in zijn nieuwsbrief trots aan dat hij de lonen van de Vlaamse overheidsmanagers aan banden heeft gelegd". "Als De Wever zich in 2014 wil vergissen van tegenstander, dan is dat vooral zijn strategie", zegt Rutten, die de uitspraken van De Wever "respectloos" vindt.

Ten gronde stelt Rutten de vraag of bpost en Belgacom nog overheidsbedrijven zijn. Volgens Rutten kunnen het post- en het telecombedrijf perfect in een private markt werken. "De tijden zijn veranderd. Het lijkt ons beter een nieuwe tijd in te gaan."

Haar pleidooi voor een privatisering van bpost en Belgacom gaat recht in tegen de zienswijze van minister van Overheidsbedrijven Jean-Pascal Labille, die net meer greep wil over de overheidsbedijven. "Labille is een socialist en dan nog van de oude soort. Hij heeft recht op zijn mening. Over het vergroten van de grip op de overheidsbedrijven staat niets in het regeerakkoord. Wij willen net het omgekeerde", aldus de voorzitter van Open Vld. Ze verwacht uitleg van Labille over de behandeling van de zaak-Thijs, "die zelf sprak van woordbreuk."

Belga, Foto Belga

Nu in het nieuws