Groot Arendonk wil fusie met Schoonbroek

Een twintigtal Arendonkse politiek breeddenkenden hebben actiegroep 'Groot Arendonk' opgericht. Via facebook pleiten ze voor een aansluiting van het Retiese gehucht Schoonbroek bij Arendonk.

dvansant

Lees ook: Wel samenwerking met Ravels

De gedachte om Schoonbroek in te lijven bij Arendonk is niet nieuw. Het leeft al een tijdje bij de bezielers van actiegroep 'Groot Arendonk'. Het idee ontstond tijdens een wandeltocht naar Scherpenheuvel en wordt sindsdien uitgewerkt in diepzinnige tooggesprekken. "Destijds is Schoonbroek gesticht door Arendonkse mensen. We streven naar de terugkeer van Schoonbroek naar Arendonk", staat te lezen op hun facebook-pagina.

De basis van het Groot Arendonk manifest lijkt te kloppen. Volgens Wikipedia ontstond rond het jaar 1000 in Schoonbroek een verering van Sint-Job. Er werd een bidplaats gebouwd, waarschijnlijk door Arendonkse grootgrondbezitters.

"We willen gewoon terug eisen wat ons toehoort", vertelt woordvoerder Gaetan Spoormans. Toch moeten de mensen in Schoonbroek niet vrezen voor een inval vanuit de noordelijke buurgemeente. Voor actiegroep Groot Arendonk is inspraak voor de mensen uit Schoonbroek essentieel. "We willen navragen wat Schoonbroek van ons idee vindt via een referendum", zo verduidelijkt de woordvoerder het actieplan.

Noch in Arendonk, noch in Schoonbroek is de politiek te vinden voor een fusie. Nicole Boonen (CD&V) zetelt als Schoonbroekse in de Retiese gemeenteraad. Een transfer naar Arendonk ziet ze niet zitten. "Ik heb veel sympathie voor Arendonk", reageert het raadslid. "Ik ging er vroeger vaak uit en er waren heel wat koppeltjes met Arendonkse en Schoonbroekse jongeren. Maar ik zie geen reden om met Arendonk samen te smelten." Ook Rob Blockx (CD&V), voorzitter van de Arendonkse gemeenteraad, gelooft niet in een fusie. "Ik zie vooral de humor in dit initiatief" reageert de voorzitter.

Lees meer in Gazet van de Kempen

Foto Bert De Deken TCLA

MEER OVER Arendonk

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio