Vrijgelaten Greenpeace-activiste: "Acties moeten creatiever worden"

Faiza Oulahsen, een van de Greenpeace-activisten die circa twee maanden in de cel zat in Rusland, denkt er niet aan om te stoppen met haar werk voor de milieuorganisatie. "Ik zal het blijven voortzetten", zei de campagneleidster uit Nederland direct na haar aankomst uit Sint-Petersburg in de luchthaven Schiphol. "Maar op precies dezelfde manier? Dat lijkt me niet. We zullen wat creatiever moeten worden."

evrolix

Het Russische gerecht begon begin deze week een einde te maken aan de juridische procedures tegen dertig Greenpeace-activisten, onder wie twee Nederlanders. Die activisten hadden met het Greenpeace-schip Arctic Sunrise actie gevoerd tegen olieboringen door Gazprom in het Noordpoolgebied. Ze zaten circa twee maanden in de gevangenis. Het nieuws werd verwacht, nadat het Russisch parlement vorige week ingestemd had met een nieuwe amnestiewet.

Helden

Oulahsen en haar collega-activist uit Nederland Mannes Ubels werden als helden onthaald in de aankomsthal van Schiphol en begroet door een leger pers. Ubels zei dat hij graag het actieschip Arctic Sunrise zou willen terughalen, dat nog steeds in de haven van Moermansk ligt. Hij fungeerde als chef machinekamer op het schip. Ubels zei "een heel interessante, bizarre tijd" in Rusland te hebben beleefd. "Ik moet alles nog verwerken. Het is erg onredelijk wat er allemaal is gebeurd. We hebben vastgezeten voor iets wat we niet hebben gedaan. Dat ons amnestie is verleend, is erg onbevredigend."

"Met de amnestie zegt de Russische overheid: we vergeven jullie, maar men vergeeft ons voor een misdaad die we niet hebben gepleegd. We hebben niets verkeerds gedaan, we hebben 2 maanden in de cel gezeten voor een vreedzaam protest. Maar dat sterkt ons alleen maar in de wil ons werk voort te zetten. Voor de Russische autoriteiten was het verlenen van amnestie een manier om er zonder gezichtsverlies vanaf te komen", zei Oulahsen.

Belga Foto ANP

MEER OVER Greenpeace