Di Rupo ontsnapt aan zware aanslag in Libanon

Zeker vijf mensen, onder wie een adviseur van de voormalige Libanese premier Saad Hariri, zijn omgekomen bij de aanslag met een bomauto in het centrum van Beiroet vrijdagochtend. Er raakten ook meer dan 50 mensen gewond. Dat heeft het nationale nieuwsagentschap ANI gemeld.

fvranckx

Het programma van premier Elio Di Rupo, die momenteel de Belgische blauwhelmen in Libanon bezoekt en net Beiroet verlaten had, blijft onveranderd. De eerste minister brengt nog een bezoek aan de Libanese president en aan een centrum voor Syrische vluchtelingen.

"We vernamen het nieuws van de aanslag op het ogenblik dat onze helikopter opsteeg om ons naar Tiri in het zuiden van Libanon te brengen, waar de premier de Belgische blauwhelmen zal bezoeken", vertelt een meegereisde Belga-reporter.

De aanslag gebeurde op enkele kilometers van het hotel waar de Belgische eerste minister had overnacht, maar de Belgen hadden het centrum van de stad al verlaten toen de autobom explodeerde.

"Dit dramatische nieuws brengt het gevaar en het belang van uw missie in deze regio in herinnering", zei Di Rupo later op de dag tot de Belgische blauwhelmen die hij bezocht in At Tiri, in het zuiden van het land.

Chatah

"Vijf burgers zijn bij de aanslag omgekomen, meer dan 50 gewond en tenminste 10 gebouwen zijn vernield door de aanslag", zo maakte ANI bekend.

ANI had eerder, op basis van politieke bronnen, gemeld dat Mohammed Chatah was omgekomen, een van de kopstukken van de coalitie tegen het regime in Syrië, een coalitie die geleid wordt door Saad Hariri.

Chatah was voormalig minister van Financiën. Hij was onderweg naar de woning van Saad Hariri, die zelf in het buitenland verblijft, om er een vergadering van de coalitie bij te wonen. Chatah was ooit nog ambassadeur van Libanon in Washington.

De aanslag tegen Chatah gebeurt precies 20 dagen voor de start van het proces tegen de moordenaars van de vroegere Libanese premier Rafic Hariri. De aanslag op die politicus op 14 februari 2005 stortte het land opnieuw in een politieke chaos.

Belga, Foto's Belga/Reuters

MEER OVER Elio Di Rupo