Dehaene: "Regering moet zich niet bemoeien met loon van CEO bpost"

Print

Dehaene: Regering moet zich niet bemoeien met loon van CEO bpost

Ex-premier Jean-Luc Dehaene (CD&V) vindt dat de regering twee grote fouten gemaakt heeft in het bpost-dossier. Hij hekelt ten eerste de manier waarop postbaas Johnny Thijs behandeld is, "men toonde geen respect en heeft de discussie op de publieke markt gevoerd", en ten tweede is hij van mening dat de regering "zich weinig of niet moet inlaten" met het reilen en zeilen binnen overheidsbedrijven. Dehaene deed zijn uitspraken donderdag in De ochtend op Radio 1.

"Ik begrijp hem zeer goed", zei Dehaene, gevraagd naar het opstappen van bpost-CEO Johnny Thijs nadat de regering zijn loon eenzijdig plafonneerde op 650.000 euro per jaar, ofwel bijna een halvering van zijn huidig loon. De ex-premier betreurt het vertrek van de postbaas, die "een enorme prestatie geleverd heeft" bij de post.

"Wetmatigheid van bedrijven aanvaarden"

Daarnaast vindt Dehaene dat de regering in de hele loondiscussie vertrokken is van een verkeerd principe, namelijk dat de wedde van een CEO niet hoger mag liggen dan die van de premier. "Dat is appels met peren vergelijken", aldus Dehaene. "Men moet de wetmatigheid van bedrijven aanvaarden."

Over de procedure in het vinden van een opvolger voor Thijs is Dehaene duidelijk: "de regering zou moeten uitgaan van de kandidaat die voorgedragen wordt door de raad van bestuur".

"Meer Europa nodig"

Dehaene is ook Europees parlementslid en praatte dan ook even over de Europese verkiezingen van volgend jaar. Hij stelde dat "we Europa meer dan ooit nodig hebben". Zelf zal hij evenwel niet meer op een lijst terug te vinden zijn.

Foto's: Belga

Lees ook: Bpost-topman Johnny Thijs bracht overheid 800 miljoen euro op

Nu in het nieuws