Amnestie voor bijna alle Greenpeace-activisten in Rusland

De buitenlandse Greenpeace-activisten die woensdag amnestie hebben gekregen in Rusland, krijgen donderdag of vrijdag hun visa. Dat meldde de Russische tak van Greenpeace woensdag op Twitter. Het leeuwendeel van de activisten, onder wie twee Nederlanders, kreeg woensdag te horen dat ze niet langer vervolgd worden door de Russische autoriteiten.

fvranckx

De activisten werden beschuldigd van hooliganisme na een actie met het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, ondanks waarschuwingen van Moskou, tegen olieboringen door Gazprom in het Noordpoolgebied.

Omdat ze amnestie kregen, mogen alle buitenlandse opvarenden van de Arctic Sunrise naar huis gaan, maar daarvoor moeten wel alle reisformaliteiten worden geregeld. De visa om te kunnen reizen zijn vermoedelijk nog voor het weekend klaar. Eén activist moet nog horen of hij amnestie krijgt. Die verlossende uitspraak volgt vermoedelijk donderdag.

Piraterij

De activisten werden eerst aangeklaagd voor piraterij, waarop tot 15 jaar gevangenis staat. Daarna werden ze aangeklaagd voor hooliganisme, waarop nog maximum zeven jaar cel staat. Ze zaten circa twee maanden in de gevangenis en zijn in november onder beperkingen vrijgelaten.

Het nieuws werd dat ze amnestie zouden krijgen werd verwacht, nadat het Russisch parlement vorige week ingestemd had met de amnestiewet.

Belga, Archieffoto AFP

MEER OVER Greenpeace