Chodorkovski waarschuwt Pussy Riot-leden voor "haat en wrok"

Ex-oliemagnaat en Kremlin-criticus Michail Chodorkovski, die na tien jaar gevangenis amnestie kreeg, heeft dinsdag de twee jonge vrouwen van de maatschappijkritische groep Pussy Riot, die maandag vrijkwamen, gewaarschuwd voor "haat en wrok".

mceulemans

"Het belangrijkste is nu ongetwijfeld de kracht te vinden om in het hart geen plaats te laten voor haat en wrok na zo'n zware beproeving in de gevangenis", schreef de bekendste ex-gevangene van Rusland op zijn website khodorkovski.ru. "De vrijlating van de gevangenen maakt de machthebbers iets menselijker", schreef Chodorkovski in zijn boodschap aan Maria Aljochina en Nadjezjda Tolokonnikova.

"21ste eeuw onwaardig"

"Ik ben blij te vernemen dat er een einde is gekomen aan deze beproeving die een land in de 21ste eeuw onwaardig is", voegde hij daar nog aan toe. De twee jonge vrouwen van Pussy Riot lieten na hun vrijlating dinsdag weten dat ze zich zullen blijven verzetten tegen het systeem en zullen blijven vechten voor de mensenrechten.

Michail Chodorkovski zelf heeft intussen een aanvraag ingediend bij de Zwitserse ambassade in Berlijn voor een visum van drie maanden. Hij wil er begin volgend jaar zijn beide zonen, die daar school lopen, gaan bezoeken. Dat meldde een woordvoerder van Chodorkovski dinsdag en werd bevestigd door het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Zwitserse link

Zwitserland onderzoekt de aanvraag en zal niet communiceren over de "vertrouwelijke" procedure tot de bevoegde autoriteiten een beslissing hebben genomen. Voor zijn aanhouding in 2003 had Chodorkovski verschillende bedrijven in Zwitserland. Chodorkovski bevindt zich sinds zijn vrijlating in de Duitse hoofdstad Berlijn, waar hij in de komende dagen voor het eerst in tien jaar zijn vrouw en twee zonen zal zien.

Belga, foto Reuters

MEER OVER Pussy Riot