"Niet-Nederlanders uit coffeeshops weren mag"

In Nederland mogen de autoriteiten niet-Nederlanders en minderjarigen weren uit coffeeshops. Dat staat in een advies van advocaat-generaal Leen Keus aan de Raad van State. Keus bracht het advies dinsdag naar buiten.

tmas

Keus keek naar de situatie vanwege de gedwongen sluiting van coffeeshops Toermalijn in Tilburg en Easy Going in Maastricht. Zij moesten dicht omdat ze zich niet hielden aan twee regels. Coffeeshops mogen alleen leden toelaten (het zogeheten besloten clubcriterium) en alleen volwassenen die in Nederland wonen, kunnen lid van een coffeeshop worden (ingezetenencriterium).

Keus concludeert onder meer dat het niet discriminerend is om alleen volwassenen uit Nederland toe te laten in coffeeshops. Bovendien mogen de beperkingen in het belang van de strijd tegen drugstoerisme.

De Raad van State, de hoogste bestuursrechter in Nederland, doet in de loop van volgend jaar uitspraak. De rechters mogen afwijken van het advies van de advocaat-generaal.

"Onbegrijpelijk"

De Vereniging van Officiële coffeeshops in Maastricht noemt het advies onbegrijpelijk. "Als dit advies wordt overgenomen, is er weinig bestaansrecht meer voor coffeeshops en zijn ook de bezoekers vogelvrij", zei woordvoerder Marc Josemans.

"De minister en de burgemeester mogen in dit advies direct grijpen naar het zwaarste middel om buitenlanders te weren", aldus Josemans. "Bovendien moet de coffeeshop volgens dit advies weer een kleine besloten club worden. Dan jaag je alle klanten weg naar de illegale markt, ook de Nederlanders."

Belga, Archieffoto

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER