Vrijgelaten Pussy Riot-lid hekelt "PR-stunt" van Poetin

Maria Aljochina, het lid van de Russische vrouwenpunkband Pussy Riot dat maandagochtend is vrijgelaten, heeft de amnestiewet van het Kremlin gehekeld. "Ik denk niet dat het om een daad van humanisme gaat, maar eerder om een PR-operatie", zei de 25-jarige moeder in een interview met televisiezender Dozjd. De amnestiewet, een voorstel van Russisch president Vladimir Poetin, leidde tot de vrijlating van de vrouw, die samen met Nadjezjda Tolokonnikova was veroordeeld tot een celstraf van twee jaar.

ikerremans

"Het is ontheiliging", zei ze nog. Ze hekelde dat de wet van toepassing is voor nog geen tien procent van de gevangenen. "Als ik de kans had, zou ik geweigerd hebben", klonk het. "Het moeilijkste in de gevangenis was zien hoe ze mensen breken."

De jonge moeders Aljochina en Tolokonnikova werden veroordeeld tot een celstraf van twee jaar nadat in februari vorig jaar vijf leden van de band een punkgebed tegen Poetin en tegen de steun van de Russische orthodoxe kerk aan de autoriteiten in het Kremlin hadden gezongen in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou. De twee zouden oorspronkelijk pas begin maart vrijkomen.

Na de goedkeuring van een door de Russische president Poetin voorgestelde amnestiewet kwam vrijdag ook al Michail Chodorkovski vrij, een andere prominente Kremlincriticus die tien jaar opgesloten zat. De maatregel wordt evenwel beschouwd als een toegift van de Russische president aan het westen, in aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sotsji. Westerse politici en mensenrechtenactivisten eisten herhaaldelijk dat politieke gevangenen in Rusland zouden vrijgelaten worden.

Lees ook: Lid Pussy Riot vrijgelaten

Belga Foto Reuters

MEER OVER Pussy Riot