Steven Vanackere wil uit de politiek stappen

"In mei 2014 komt er allicht een einde aan mijn politiek werk." Dat zegt voormalig minister Steven Vanackere (CD&V) zondag op zijn Facebookpagina.

mceulemans

"Wouter Beke meldde me donderdag dat het comité dat instaat voor de lijstvorming heeft beslist om mij niet op de tweede, verkiesbare plaats op de Europese CD&V-lijst te zetten", schrijft Vanackere.

Europese ambitie

"Ik was nochtans zeer graag naar het Europees Parlement gegaan, om ook na de splitsing van BHV toch in de (inter)nationale politiek actief te blijven. Daarmee komt er in mei 2014 allicht een einde aan mijn politiek werk. Dat laat me niet onberoerd. Maar wat er ook van weze, ik ben en blijf een overtuigd christendemocraat."

Steven Vanackere werd in 2004 voor de eerste keer verkozen als Vlaams parlementslid. Later werd hij Vlaams minister van Welzijn, federaal minister van Ambtenarenzaken, federaal minister van Buitenlandse Zaken en federaal minister van Financiën. In maart van dit jaar stapte hij op in de nasleep van de crisis bij ACW. Hij werd vervangen door Koen Geens en ging weer zetelen als kamerlid.

Derde stek

"Wouter Beke meldde me donderdag dat het comité dat instaat voor de lijstvorming heeft beslist om mij niet op de tweede, verkiesbare, plaats op de Europese CD&V-lijst te zetten", schrijft Vanackere. Vanackere krijgt dus de derde plaats op de Europese lijst van CD&V, die wellicht moeilijk te verzilveren valt. Momenteel heeft de partij nog drie verkozenen, maar België moet na de verkiezingen één van de 22 zetels inleveren, brengt Vanackere in herinnering.

"Bij de vorige verkiezingen had CD&V 23,4 procent nodig voor drie zetels", zegt hij. In de peilingen blijft de partij nu onder de 20 procent. Bovendien heeft N-VA op dit moment slechts één Europese verkozene en is de populariteit van die partij sinds de jongste verkiezingen exponentieel toegenomen.

Lees ook: CD&V: "Vanackere kan verkozen raken vanop derde plaats"

Belga, archieffoto

Vastgoed

Jobs in de regio