Stad Mechelen snoeit in groendienst

Het wijkonderhoudsteam van de stad Mechelen moet het uiterlijk tegen 2017 met 26 voltijdse mensen minder stellen. Het schepencollege heeft beslist om het groenonderhoud voor twee derde uit te besteden aan de privé, maar niemand verliest zijn job.

Van Haezendonck Sven

Op dit moment wordt een derde van het groen onderhouden door een aannemer. De rest gebeurt door de wijkteams, waarvan ook het sociaal economiebedrijf Manus nog een deeltje uitvoert. Tijdens een begrotingsconclaaf van het schepencollege werd beslist om de dienst verder te privatiseren. Voor de samenwerking met de privé raamt de stad de uitgave voor 2014 op ongeveer 1,25 miljoen euro.

Het stadsbestuur wil meteen een overeenkomst afsluiten voor tien jaar. De uitbreiding van het takenpakket voor de privésector en de afslanking van het aantal ambtenaren gebeurt in fases verspreid over 2014, 2015 en 2016. "Als overheidsvakbond vinden wij dit natuurlijk geen goede zaak. De plannen zorgen voor grote ongerustheid op de werkvloer. Na de 27 ontslagen die eerder dit jaar vielen, zit de schrik er bij iedereen in", reageert ACV-vakbondssecretaris Karen Geets.

In totaal verdwijnen er op termijn 26 jobs bij het wijkonderhoudsteam, in eerste instantie natuurlijke afvloeiingen door pensioneringen. "Maar wij hebben in onze voorwaarden voor de aannemer ook mee opgenomen dat hij personeel moet overnemen. Wij zetten niemand op straat", zegt schepen van Openbare Werken Bart De Nijn (N-VA). De vakorganisaties maken zich zorgen over de voorwaarden waaronder dat zal gebeuren. "In de privé zal een ambtenaar sowieso niet over hetzelfde aantal vakantiedagen beschikken en ook het loon ligt doorgaans lager", stelt Geets.

De coalitie van Vld-Groen-m+ windt er in het verslag aan de gemeenteraad geen doekjes om: de verdere privatisering van het wijkonderhoud moet jaarlijks een besparing van om en bij de 200.000 euro opleveren. Dat budget is zelfs al verwerkt in de meerjarenplanning. "Bovendien zullen wij door deze operatie een kleiner stadsmagazijn kunnen bouwen, en moeten wij minder investeren in ons wagen- en machinepark en in werkingskosten", legt schepen De Nijn uit.

SVH

Archieffoto Patrick Hattori

Aangeboden door onze partners

Meest gelezen

Vastgoed

Jobs in de regio