Fiscus mocht rekeningen Karel De Gucht niet inkijken

In de belastingzaak rond Europees commissaris voor Handel Karel De Gucht en zijn echtgenote Mireille Schreurs, had de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) niet het recht om de bankrekeningen van het echtpaar in te kijken. Dat heeft het Gentse hof van beroep dinsdag beslist.

tmas

De fiscus eist ruim 900.000 euro van Karel De Gucht. De fiscus startte het onderzoek, omdat de villa van het echtpaar in Toscane argwaan wekte. Volgens de verdediging van De Gucht werd dat onroerend goed echter niet persoonlijk aangehouden, maar door een Italiaanse vennootschap naar Italiaans recht. Doordat de fiscus uiteindelijk de rekeningen van het echtpaar kon inkijken, werd een betwiste aandelentransactie opgemerkt. De Gucht realiseerde in 2005 een winst van 1,2 miljoen euro met het verkopen van aandelen van een zinkbedrijf, en het is op die transactie dat de fiscus 900.000 euro eist van het echtpaar.

Die zaak wordt pas in januari 2015 gepleit voor de fiscale kamer van de Gentse rechtbank van eerste aanleg, maar het hof van beroep deed dinsdag uitspraak over de procedurekwestie rond de inzage van de bankrekeningen van het echtpaar. Volgens de verdediging van De Gucht gebeurde dat onwettig. Het Gentse hof van beroep oordeelde dinsdag dat de fiscus inderdaad onvoldoende aanwijzingen van belastingontduiking had om de rekeningen van het echtpaar in te kijken. De machtiging om de rekening in te kijken werd vernietigd door het hof van beroep en alle gegevens daaruit mogen door de fiscus niet gebruikt worden.

Belga, Foto AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER