Jan Hoet vorig jaar: Deelnemers kunstwedstrijd met voetjes op de grond

Print

Jan Hoet vorig jaar: Deelnemers kunstwedstrijd met voetjes op de grond

Heist-op-den-Berg - Jan Hoet kwam op 16 december vorig jaar nog een lezing geven in CC Zwaneberg in Heist-op-den-Berg. Lees hieronder het artikel terug.

Voor de lezing maakte Jan Hoet tijd voor een babbel met de kunstenaars van de expo Klein Sculptuur. Uit de honderden inzendingen uit heel Vlaanderen werden de mooisten geselecteerd. Tientallen beeldjes stonden te pronken in de exporuimte, in afwachting van het oordeel van de meester.Hoet liet zien dat hij geen schrik heeft van wat controverse. Het ene na het andere werk werd afgekraakt. Bij een zogenaamde kardinaalsmuts vond Hoet het maar povertjes. "Niet slecht uitgevoerd, maar ik zie geen kindermisbruik in dit werk. Tenzij je de sokkel meetelt, dan is het één grote fallus." Een vrouw die kleine beeldjes van dieren had gemaakt, kreeg ook al geen schouderklopje. "Het is enkel decoratief. Als je ze groter maakt, kan je ze in uw tuin zetten."

Dan passeerde Hoet het werk van de winnaar. Guy Timmermans uit Gent hoopte op een complimentje. Maar na welgeteld twee seconden vuurde Hoet zijn oordeel af. "Dit is absoluut niet goed. Dit is een bezigheid, spielerei. Ik versta niet waarom de jury dit gekozen heeft." De man liet zich niet doen en er ontstond discussie. "U bent nu tenminste de ogen gewassen. We zullen zien of je binnen twintig jaar ergens staat. Ik wens u veel succes", besloot Hoet, die daarna vertrok. Hij kreeg zowaar nog applaus.

We rapen onze moed bijeen om Hoet nog snel te vragen of hij het eens is met de stelling dat Heist een kunstzinnige gemeente is. "Als Heist dat van zichzelf zegt, dan is dat goed voor hen. Ik zie enkel dat er geen Heistenaar gewonnen heeft. Ik zie hier veel huisvlijt en hobbywerk. Dat is niet erg. Het is al goed dat je weet wat verf is en dat je je kan bezighouden. Maar als ik eerlijk ben, zou ik hier geen prijs uitreiken. De werken hadden tentoongesteld mogen worden, maar een prijs geven vind ik er wat over."

Foto's Joren De Weerdt

Bert Provoost
MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio