Weer drie Marokkaanse gevangenen naar thuisland gestuurd

Weer drie Marokkaanse gevangenen naar thuisland gestuurd

Weer drie Marokkaanse gevangenen naar thuisland gestuurd

Print
Zes Marokkaanse gedetineerden die in België hun straf uitzaten, zijn maandagmorgen uitgeleverd aan Marokko. Dat meldt minister van Justitie Annemie Turtelboom maandag. Het is de derde keer dat dit gebeurt. Alles samen werden vijftien Marokkaanse gedetineerden naar hun thuisland overgebracht.

Over de uitlevering van Marokkaanse gevangenen aan hun land van herkomst is al veel inkt gevloeid. In 1997 werd al een protocol afgesloten met Marokko over de vrijwillige terugkeer van gedetineerden. Omdat niet veel gedetineerden hun toestemming gaven, volgde in 2007 een bijkomend protocol waardoor ook gedwongen repatriëring mogelijk werd. België is het enige EU-land dat zo'n akkoord met Marokko kon afsluiten.

Drugsfeiten, moord en verkrachting

Maandagmorgen vertrokken opnieuw zes gevangenen op een vliegtuig richting Rabat. Ze werden veroordeeld voor drugsdelicten, valsheid in geschrifte, oplichting, verkrachting en moordpoging. Hun gezamenlijke celstraf bedroeg 51 jaar en drie maanden. Intussen werden alles samen vijftien gevangenen naar Marokko teruggestuurd. Samen zaten ze 125 jaar gevangenisstraf uit.

Volgens de minister leveren de uitleveringen ons land een financieel voordeel van bijna 6 miljoen euro op.

Belga, archieffoto

.

Nu in het nieuws