Geen GAS-boete voor vuurwerk

Geen GAS-boete voor vuurwerk

Geen GAS-boete voor vuurwerk

Print
Dessel - De gemeenteraden van Balen, Dessel en Mol nemen het afsteken van vuurwerk niet op in het nieuwe GAS-reglement van hun gemeente. “Het heeft weinig zin omdat een dergelijk verbod moeilijk af te dwingen is in een landelijke regio”, zegt burgemeester Paul Rotthier (CD&V) van Mol.

In het lijstje van gemeenten die met zware GAS-boetes dreigen voor wie de komende feestdagen vuurwerk afsteekt of wensballonnen oplaat, stonden verkeerdelijk ook de gemeenten Balen, Dessel en Mol. “Vuurwerk is niet opgenomen in ons GAS-reglement”, benadrukt burgemeester Rotthier van Mol. Ook in een aantal andere Kempense gemeenten is het bewust uit het gemeentelijk administratief sanctiereglement geweerd.

“Dat wil zeker niet zeggen dat we geen problemen hebben met vuurwerk”, weet Rotthier. “We wijzen inwoners wel op de gevaren. En op de risico’s die ze lopen op het vlak van aansprakelijkheid als er iets fout zou gaan. Ik geef eerlijk toe dat ik mijn hart vasthoud en dat ik na nieuwjaar tevreden zal zijn wanneer er zich in de gemeente geen incidenten hebben voorgedaan.”

“Wij leveren in onze politiezone sowieso geen vergunningen af voor feestvuurwerk omdat de FOD Economie daar een wetgeving over heeft waarin alles tot in detail beschreven staat. Op een gegeven moment hebben we de discussie gevoerd of we vuurwerk nu wel of niet moesten opnemen in ons GAS-reglement. Wij hebben uiteindelijk beslist om het niet te doen. Om de eenvoudige reden dat als je iets opneemt in een gemeentelijk reglement, je er ook moet kunnen voor zorgen dat het wordt nageleefd. En dat lijkt ons in dit geval niet zo te zijn”, weet Rotthier.

Archieffoto
TG

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio