188 leerkrachten die te veel loon kregen, moeten dat niet terugstorten

188 Vlaamse leerkrachten die te veel loon kregen na een vergissing moeten dat niet terugbetalen. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist. Minister van Onderwijs Pascal Smet (sp.a) zegt dat de betrokken leerkrachten geen schuld treft. In totaal gaat het om 400.000 euro lonen.

evrolix

Begin deze maand raakte bekend dat een groep leerkrachten loon moest terugbetalen na een uitbetalingsvergissing bij het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AgODI). De oorzaak van de vergissing ligt bij het feit dat AgODI vroeger achterstallige weddes tot tien jaar na datum uitbetaalde. Dat gebeurt bijvoorbeeld wanneer een leerkracht foute informatie heeft doorgegeven.

Een nieuwe federale wet, die 1 januari 2012 van kracht ging, bracht de verjaringstermijn voor het uitbetalen van achterstallige weddes terug op vijf jaar. Na controle bleek dat AgODI toch achterstallig loon tot tien jaar na datum had uitbetaald. Om deze uitbetalingsvergissing te neutraliseren werd de formule van een terugvorderingsprocedure gelanceerd.

"Ik ben verheugd dat we een billijke oplossing hebben gevonden. De groep getroffen leerkrachten treft geen schuld. Ze kunnen nu op beide oren slapen. Ze moeten het gekregen salaris niet terug betalen", zegt minister Smet.

Belga Foto Belga: Minister van Onderwijs Pascal Smet