Nieuw boek brengt Heistse gesneuvelden in kaart

Het boek Heistse gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog werd woensdag voorgesteld in CC Zwaneberg. Het brengt hulde aan de 93 Heistse gesneuvelden van de Grote Oorlog en is meteen ook het eerste wapenfeit van de toetreding van de gemeente tot de erfgoedcel Kempens Karakter.

dvansant

"Heist is een bruisende gemeente waar cultuur in de genen zit", begint burgemeester Luc Vleugels. "In het verleden was er nooit gebrek aan initiatieven, maar ook wij hebben nood aan samenwerking. Wat opgaat voor het erfgoed, geldt trouwens ook voor andere domeinen. Met onze toetreding tot de erfgoedcel Kempens Karakter werd daar voor het erfgoed alvast een oplossing voor gevonden. Ook rond toerisme en bibliotheekwerking willen we samenzitten. Ondertussen plukken we meteen de eerste vruchten van de samenwerking in de vorm van het boek van de hand van onze gemeentearchivaris."

'Heistse gesneuvelde soldaten in de Eerste Wereldoorlog' is meteen het eerste boek uit een reeks WO I-publicaties die Kempens Karakter gepland heeft. "Met 'Het vergeten slagveld' willen we het oorlogsverleden van de regio extra in de kijker plaatsen", voegt Jeroen Janssens van Kempens karakter daaraan toe.

"Drie jaar geleden stond De Eerste Wereldoorlog nog niet zo in de belangstelling als nu", gaat gemeentearchivaris Luk Herteleer verder. "Maar Heist pakte toen al uit met een fototentoonstelling over de gesneuvelde Heistenaars van de Grote Oorlog. De term gesneuvelden is in deze context ruim: niet alleen de slachtoffers op het slagveld, maar ook de soldaten die op een later tijdstip overleden ten gevolge van hun verwondingen, of zij die stierven aan een ziekte, zoals bijvoorbeeld de Spaanse griep, werden in de tentoonstelling opgenomen. Het traceren van de portretten was een tijdrovende klus. Sommige foto's verjaarden wat minder mooi en werden met respect voor de authenticiteit bewerkt en gefatsoeneerd. Wanneer er geen foto van de gesneuvelde ter beschikking was, werd het portret vervangen door een klaproos. Ook al draagt het boek dezelfde titel als de expo en worden dezelfde portretten gebruikt, toch is het resultaat helemaal anders."

Archieffoto Patrick Hattori: Gemeentearchivaris Luk HerteleerKVRO

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio