Vlamingen en Nederlanders willen "kids" weg uit Nederlandse taal

Het woord "kids" kan gerust geschrapt worden uit de Nederlandse taal, want "kinderen" voldoet prima. Dat is de mening van ongeveer 10.000 Vlamingen en Nederlanders die deelnamen aan de verkiezing "Weg met dat Woord!" van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie (INL).

tmas

Veertig procent van de mensen die een stem uitbrachten, duidde "kids" aan als overbodig woord in de Nederlandse taal. "Yolo" (you only live once) en "swag" (zelfverzekerde houding) eindigden op de tweede en derde plaats. "Het woord klinkt vreselijk en straalt onverschilligheid uit", is het oordeel van de Nederlandsetaalgebruiker over "yolo". En "swag" is helemaal onzin: "Niemand weet wat het betekent."

Andere woorden die ook in het lijstje stonden zijn participatiesamenleving ("Een akelig eufemisme voor: zoek het zelf maar uit! "), papadag ("Papa ben je elke dag") en absoluut in plaats van ja ("Dooddoener"). Vlamingen willen de vooral in België veelgebruikte woorden als dagdagelijks en confederalisme liever nooit meer horen.

Volgens Laura van Eerten van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie was zeker de helft van de stemmen afkomstig uit Vlaanderen.

Belga, Archieffoto