Nathalie Meskens en Sabine De Vos samen te huur voor Music for Life

Toen de tyfoon over de Filipijnen raasde, dacht Nathalie Meskens meteen aan haar Cunina-petekind Dionalyn (17), die in Cebu woont. "Ze is ongedeerd, maar omdat onderwijs het eerste is waar men op bespaart, is peterschap nu méér dan ooit nodig."

jatimmermans

Cunina is al 21 jaar actief op de Filipijnen. "De bakermat van onze werking ligt hier", vertelt stichter-voorzitter Sophie Vangheel. "We hebben er al twee Cunina-dorpen met zestig huisjes gebouwd, maar de laatste jaren trekken we echt de kaart voor onderwijs door middel van een gepersonaliseerd peterschap. Als peetouder betaal je maandelijks 30 euro voor de studies van je eigen petekind. In de Filipijnen heb je geen kwalitatief gratis onderwijs zoals hier. Met die 30 euro wordt het inschrijvingsgeld, schooluniform, transport, maaltijden, uitstappen en onderwijsprojecten van je petekind betaald. Op termijn profiteert heel het gezin mee, want dankzij het onderwijs vergroten de toekomstkansen."

Vangheel was heel opgelucht om na de ramp te vernemen dat geen enkel Cunina-petekind op het eiland Cebu omgekomen was bij de ramp. "Maar een maand later wordt de omvang goed duidelijk. De elektriciteit is nog altijd niet volledig hersteld, veel gezinnen zijn dakloos en de ontreddering is groot. Uit ervaring weten we dat het eerste waar die gezinnen op besparen, onderwijs is. Een ramp na de ramp, want dit ondermijnt hun toekomstkansen."

Precies daarom roepen Cunina-ambassadeurs Nathalie Meskens en Sabine De Vos nu op om voor 30 euro per maand een petekind in het zwaar getroffen Cebu financieel te adopteren.

Ze beperken zich niet tot de peterschapsoproep. Gisteren besloten ze om zichzelf op 19 december tussen 12 en 13u voor 5.000 euro te verhuren in het kader van Music for Life. Die 5.000 euro gaat volledig naar de pot van Cunina voor de kansarme kinderen op het Filipijnse eiland Cebu. "We staan voor alle voorstellen open: koffiezetten, poetsen: noem maar op", zegt Sabine. "De eerste die 5.000 euro biedt, mag ons een uur commanderen. Het bedrag is fiscaal aftrekbaar." "Het zou wel héél tof zijn als een lekkere chocoladefabriek ons inhuurt", voegt Nathalie er nog aan toe.

Meer informatie vindt u op www.cunina.org (tel. 014-58.01.01) en www.stubru.be voor de Music for Life-actie van Cunina.

KRISTIN MATTHYSSEN

Foto Patrick De Roo

MEER OVER De Warmste Week - Music for Life

Nu in het nieuws