Geen Europees akkoord over biobrandstoffen

Geen Europees akkoord over biobrandstoffen

Geen Europees akkoord over biobrandstoffen

Print
De Europese energieministers zijn er donderdag niet in geslaagd een akkoord te bereiken over een nieuw kader voor biobrandstoffen. Een compromis dat voorzag om het plafond voor biobrandstoffen van de eerste generatie in de transportsector vast te leggen op 7 procent haalde het niet. Landen zoals België vonden dit percentage nog te hoog. Anderen, zoals Polen, wilden dan weer helemaal niet van een drempel weten.

De biobrandstoffen, die lange tijd door de Europese machthebbers werden gepromoot, hebben al even de wind niet meer in de rug. Reden: hun milieu-impact is omstreden, evenals hun invloed op de voedselprijzen.

Lager aandeel biobrandstof

Hoewel de commissie bij het standpunt blijft dat tegen 2020 10 pct van de energie in de transportsector afkomstig moet zijn van hernieuwbare energie, stelde de commissie voor het aandeel van biobrandstoffen van de eerste generatie daarin te beperken tot 5 procent.

Biobrandstoffen van de eerste generatie worden gemaakt van voedselplanten, en bezetten dus landbouwgrond die dan niet meer voor voedselproductie gebruikt kan worden. Biobrandstoffen van de tweede generatie gebruiken niet-voedselplanten die groeien op niet-landbouwgrond. In september sprak het Europees Parlement zich uit voor een drempel van 6 procent voor de eerste en 2,5 procent voor de tweede.

Discussie

De lidstaten moesten zich donderdag uitspreken over de kwestie, maar het Litouwse voorzitterschap botste "op een exotische coalitie tegenstanders", zoals hun minister het formuleerde.

De landen van de Benelux, Denemarken en Italië vonden het plafond van 7 procent nog te hoog. Polen en Hongarije wilden dan weer helemaal niet weten van een plafond voor biobrandstoffen van de eerste generatie.

Belga, archieffoto

MEEST RECENT