Belgische jongeren buizen op financiële kennistest

Belgische jongeren buizen op financiële kennistest

Belgische jongeren buizen op financiële kennistest

Print
De kennis van de Belgische jongeren over geldzaken is onvoldoende. Dat blijkt uit een financiële kennistest van Argenta Bank- en Verzekeringsgroep, die 800 jongeren tussen 15 en 23 jaar op de proef stelde.

Met een gemiddelde score van 49% waren de jongeren niet geslaagd op de test. 1 op 4 weet niet dat rechtstreeks overschrijven van een spaarrekening naar een andere rekening dan hun eigen zichtrekening niet mogelijk is. 60% weet wel wat pensioensparen inhoudt, maar 1 op 3 weet niet dat er een belastingvoordeel aan gekoppeld is.

Nog opvallend is dat 40% niet weet wat de slogan 'geld lenen kost ook geld' betekent. Sommigen gaan ervan uit dat je eerst iets moet betalen vooraleer je een krediet kunt krijgen, of dat je pas op het einde van de lening iets extra betaalt.

De kennis over brandverzekeringen en familiale verzekeringen is relatief goed, klinkt het bij Argenta. Maar slechts 44% weet dat een autoverzekering wettelijk verplicht is.

"Er is nog heel wat ruimte voor financiële opvoeding van onze jongeren in het onderwijs", meent John Heller, CEO van Argenta. "Ook de banken hebben daarin hun rol te spelen. Wie nu gezond met geld weet om te gaan en een stevige basiskennis heeft, kan later gegronde financiële keuzes maken."

Lees meer in uw vrijdagkrant