Gerechtspersoneel krijgt zelfde statuut als ambtenaren

Gerechtspersoneel krijgt zelfde statuut als ambtenaren

Gerechtspersoneel krijgt zelfde statuut als ambtenaren

Print
"Ik blijf openstaan voor een dialoog met de vakbonden. En morgen bespreekt de ministerraad een voorstel om het gerechtspersoneel eenzelfde statuut te geven als de ambtenaren". Dat zegde Annemie Turtelboom (Open Vld) zopas in de Kamer aan Sonja Becq (CD&V) en Koenraad Degroote (N-VA).

Zij vroegen zich af hoe Turtelboom wilde reageren op de algemene staking van het hele gerecht die morgen wordt georganiseerd.

Grote hervormingen

De minister antwoordde dat terwijl de regering 22 miljard bespaarde, Justitie toch geld kreeg voor haar grote hervormingen: "minder en efficiënter gerechtelijke arrondissementen na dertig jaar discussie en de uitvoering van de korte straffen na twintig jaar."

Justitiehuizen

Turtelboom ging daarna op alle punten in. "Bij de justitiehuizen werden inderdaad 16 tijdelijke contracten stopgezet op 812 banen, maar toch zijn er vandaag 42 voltijdse justitie-assistenten meer dan twee jaar geleden. Er werd veel geïnvesteerd in elektronisch toezicht waardoor elke dag nu bijna dubbel zoveel mensen op ET zitten dan twee jaar geleden. Vandaag zijn er dat 1.802".

Staatsveiligheid

"Het budget van de staatsveiligheid stijgt met 1 miljoen. De Kansspelcommissie mag 555.000 euro meer uitgeven en krijgt ook meer inkomsten uit hun licenties".

Overbevolking: -5%

"Tegen het einde van deze legislatuur zullen er drie nieuwe gevangenissen bijgekomen zijn. Er waren ook renovaties. Daardoor komen veel plaatsen bij. Vandaag 12 december tellen we 11.872 gevangenen voor 9.765 plaatsen. Precies een jaar geleden zaten er nog 11.911 gedetineerden in 9.401 cellen. Er is nu al een daling van de overbevolking met 5%. Dat wordt op het terrein misschien nog niet gevoled, omdat de nieuwe gevangenis van Marche nog niet vol zit en omdat in december het aantal voorlopig gehechten altijd stijgt".

Veiligheidskorps

"Voor het Veiligheidskorps werd al een nieuwe structuur uitgewerkt. En speciaal voor Brussel onderteken ik vandaag nog samen met de Brusselse burgemeester een nieuw samenwerkingsprotocol tussen dit korps en de lokale politie".

"Morgen komt een voorstel op de ministerraad om het gerechtspersoneel eenzelfde statuut te geven als de ambtenarij".

Alle begrip

De minister zegde "alle begrip te hebben voor de onrust van de mensen". Ze zegde "open te staan voor alle dialoog" en ze nodigde de vakbonden daartoe uit.

Archieffoto Belga
JDW

MEEST RECENT