Varkenshouders: "Beelden geven vertekend beeld"

Varkenshouders: Beelden geven vertekend beeld

Varkenshouders: "Beelden geven vertekend beeld"

Print
De Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) weerleggen de aantijgingen van dierenrechtenorganisatie Bite Back. Die bracht donderdag een scherp rapport uit over varkenshouders. De sector spreekt over illegaal gedraaide beelden die een totaal vertekend beeld geven.

Bite Back draaide beelden zonder toestemming op negen varkensbedrijven in drie Vlaamse provincies. De beelden zijn vaak schokkend, "maar de sector kan elk beeld duiden", menen de organisaties. "Beelden zonder duiding de wereld insturen, is misleidend. De Vlaamse varkenshouderij doet heel veel inspanningen op vlak van dierenwelzijn en verzorging van dieren. De beelden van Bite Back creëren de tegenovergestelde perceptie. Dit vinden de landbouworganisaties bijzonder onfair", klinkt het.

Ook de landbouworganisaties vinden dierenverwaarlozing naar eigen zeggen onaanvaardbaar en zetten zich in voor een dierwaardige veehouderij, "maar dan wel met zin voor realiteit". "De Vlaamse varkenshouderij heeft niets te verbergen en wie aan de voordeur aanbelt, zullen we graag ontvangen en toelichting geven bij wat er te zien is", zeggen Piet Vanthemsche en Hendrik Vandamme, voorzitters van de landbouworganisaties Boerenbond en ABS, donderdagmiddag. "Spijtig genoeg horen daar ook ziekte en sterfte bij, maar gelukkig vooral heel veel gezonde dieren."

Vandamme merkt ook op dat de filmers niet hebben ingegrepen. "Ik kan me niet voorstellen dat als je biggen ziet creperen, dat je dan niet ingrijpt."

Lees ook: Schokkende toestanden bij Vlaamse varkensbedrijven (video)

Belga

Beeld Youtube

Nu in het nieuws