Tijdelijke kaders tegen gerechtelijke achterstand worden alweer verlengd

Tijdelijke kaders tegen gerechtelijke achterstand worden alweer verlengd

Tijdelijke kaders tegen gerechtelijke achterstand worden alweer verlengd

Print
De Kamercommissie Justitie heeft zopas de tijdelijke kaders tegen de gerechtelijke achterstand bij de hoven van beroep eens te meer verlengd. Met twee jaar. Dat gebeurde bij de stemming van de mozaïekwet voor Justitie van minister Annemie Turtelboom (Open Vld).

De "tijdelijke kaders om de gerechtelijke achterstand bij de hoven van beroep terug te dringen" bestaan uit 28 raadsheren en 4 substituten-procureur-generaal. Ze werden in 2001 "eenmalig" ingevoerd nadat het Grondwettelijk Hof in 1999 had beslist dat tijdelijke kaders "slechts heel uitzonderlijk aanvaardbaar zijn".

Aller-, allerlaatste keer

Sinds 2001 werden ze ieder jaar verlengd. In 2011 "voor de allerlaatste keer", in 2012 "voor de aller-, allerlaatste keer". De woorden zijn van Renaat Landuyt (sp.a) tijdens het debat in 2012. De tijdelijke kaders zouden dus einde dit jaar stoppen. Maar ze worden nu…verlengd! En ineens voor twee jaar, tot 31 december 2015.

Gerechtelijke Hervorming

De reden is dit keer: de wet op de gerechtelijke hervorming die het aantal gerechtelijke arrondissementen herleidt van 27 naar 12 en die het beheer van die arrondissementen in handen geeft van het gerecht zelf. Die wet leidt tot grotere gerechtelijke arrondissementen, maar alle bestaande postjes blijven behouden. Er zullen maar pas postjes ("kaders", in vakjargon) worden verplaatst na de resultaten van een meting van de werklast van ieder arrondissement. Ten laatste op 31 december 2015 moet geëvalueerd worden hoe het gerechtspersoneel beter kan worden verdeeld over de arrondissementen. Op basis van die werklastmeting dus. En tot zolang blijven de "hoogstuitzonderlijke tijdelijke kaders" behouden.

Foto Belga: Minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld)JDW

Nu in het nieuws