Catalanen stemmen in 2014 over onafhankelijkheid

Catalonië, in het noordoosten van Spanje, houdt op 9 november 2014 een referendum over de onafhankelijkheid van de autonome regio van Spanje. Dat kondigde de Catalaanse premier Artur Mas donderdag aan.

dvansant

Volgens Mas wordt tijdens het referendum aan de bevolking gevraagd of ze wilt dat de welvarende regio, die 7,6 miljoen inwoners telt, "een staat" wordt en indien ja, of die staat onafhankelijk moet zijn.

De Spaanse regering kondigde intussen aan juridische stappen te ondernemen tegen het referendum dat volgens haar ongrondwettig is.

"Er komt geen stemming... want die stemming past niet binnen de wet", zei Alfonso Alonso, woordvoerder van de Partido Popular van de Spaanse premier Mariano Rajoy.

De aankondiging viel samen met "Spanje tegen Catalonië", een congres van geschiedkundigen in Barcelona, met steun van de regionale regering.

De verwachting was dat tijdens het congres zou geopperd worden dat Catalonië eeuwenlang politiek en cultureel werd onderdrukt door Spanje. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Manuel Garcia-Margallo, noemde het congres "een flagrante vervalsing van de geschiedenis", zijn collega van Justitie Alberto Ruiz-Gallardon zei dat het congres probeerde "de Spanjaarden in conflict te doen komen met elkaar".

Catalonië verloor onder de dictatuur van Francisco Franco een groot deel van zijn onafhankelijkheid en het gebruik van het Catalaans werd zelfs verboden. Pas na de dood van Franco in 1975 kreeg Catalonië van Spanje weer meer autonomie. De economische crisis in Spanje heeft voor een opflakkering gezorgd van de roep om onafhankelijkheid in de regio.

Foto AFP BELGA

Nu in het nieuws