Salduzregels worden uitgebreid

Salduzregels worden uitgebreid

Salduzregels worden uitgebreid

Print
De Salduz-regels voor het verhoren van verdachten worden uitgebreid. Dat heeft de Kamercommissie Justitie zopas beslist op voorstel van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld). De bepaling staat in haar mozaïekwet voor Justitie.

Door de zogenaamde Salduzwet krijgt iedere verdachte recht op bijstand door een advocaat bij zijn eerste verhoor. Alleen voor verkeersmisdrijven geldt dat niet.

Zware verkeersmisdrijven


Het Grondwettelijk Hof ging niet akkoord met een aantal stukken uit de Salduzwet. Zo vond het dat verdachten ook bij zware verkeersmisdrijven zoals een vluchtmisdrijf met gekwetsten, of dronkenschap (in herhaling) voor hun eerste verhoor recht moeten hebben op overleg met een advocaat. Dat wordt nu ingevoerd.

Weggaan


Verder wordt duidelijk bepaald dat tegen een niet-aangehouden verdachte die verhoord wordt, uitdrukkelijk moet worden gezegd dat hij mag weggaan als hij dat wil.

Geen veroordeling


Tenslotte zegt de nieuwe wet dat een veroordeling zich nooit mag steunen op een schending van deze Salduzregels. Dus: verdachten die niet werden ingelicht dat ze een advocaat mogen raadplegen voor hun eerste verhoor, dat ze het recht hebben om te zwijgen en weg te gaan en dat ze zichzelf niet moeten beschuldigen, kunnen niét veroordeeld worden op basis van verklaringen die ze hebben afgelegd in dat geval.

JDW

Foto Photo News

MEEST RECENT