Staat neemt gebouwen van vredegerechten over

Staat neemt gebouwen van vredegerechten over

Staat neemt gebouwen van vredegerechten over

Print
De federale overheid, de Regie der Gebouwen dus, neemt de huisvesting van de vrederechters over van de gemeenten. Dat staat in de mozaïekwet voor Justitie, die zopas in eerste lezing werd goedgekeurd door de Kamercommissie Justitie.

In Vlaanderen zijn nog 25 vredegerechten gehuisvest in gebouwen van de gemeenten. In twintig gevallen zitten ze in gebouwen die eigendom zijn van de gemeente, in vijf gevallen huurt de gemeente die gebouwen voor haar vredegerecht. Deze regeling leidt al vele jaren tot betwistingen tussen de federale overheid en de gemeenten. Hiervoor komt nu dus een oplossing. De staat neemt nu alle kosten van de huisvesting van de vrederechters op zich.

In de provincie Antwerpen gaat het om 9 vredegerechten (Arendonk, Berchem, Borgerhout, Deurne, Ekeren, Geel, Heist-op-den-Berg, Schilde en Zandhoven). In Limburg om twee: Lommel en Houthalen-Helchteren. Behalve in deze laatste gemeente zijn de vredegerechten in beide provincies gehuisvest in gebouwen die eigendom zijn van de gemeenten.

Eigendom


De Regie zal de gebouwen in Borgerhout, Deurne, Zandhoven en in het Limburgse Lommel binnen de tien jaar overkopen van de gemeente. Of ze van deze gemeenten huren. De andere gebouwen van de gemeenten in de provincies Antwerpen en Limburg waar nog vrederechters zitten, worden binnen de tien jaar verlaten en de Regie zal dan voor die vredegerechten een nieuw onderkomen zoeken.

Huur


In vijf Vlaamse gevallen huurt de gemeente zelf een gebouw voor haar vredegerecht. Dat is in de provincie Antwerpen zo in Arendonk, Ekeren en Geel. In de provincie Limburg is dat het geval voor Houthalen-Helchteren.

De gemeenten zullen het huurcontract op de eerste vervaldag kunnen opzeggen. De staat zal vanaf 1 januari 2014 en tot het einde van het huurcontract zelf de huur betalen. Bij afloop van het huurcontract zal de staat voor een nieuw gebouw voor die vredegerechten zorgen.

In Wallonië zitte nog 22 vredegerechten in gebouwen van de gemeenten, in Brussel nog 10.

JDW

MEEST RECENT