Spencer en Zundert officieel erkend als trappistenbier

Spencer en Zundert officieel erkend als trappistenbier

Spencer en Zundert officieel erkend als trappistenbier

Print
Op de algemene vergadering van de Internationale Vereniging Trappist (IVT) is afgelopen dinsdag beslist dat de trappistbieren Spencer (VS) en Zundert (Nederland) het collectief label 'Authentic Trappist Product' (ATP) mogen dragen. Dat meldt de bierblog Trappistbier Beleven.

Vanaf nu telt de wereld dus elf erkende trappistbieren, waarvan tien met het ATP-logo. Het Franse Mont Des Cats krijgt het logo niet op het etiket, omdat hun bier in Chimay wordt gebrouwen. De abdij van Achel zal het label naar alle waarschijnlijkheid niet lang meer dragen, vermits het klooster wordt opgeheven.

Strenge vereisten

"Het IVT beslist zowel over de erkenning tot trappistenbier als de benoeming tot authentiek trappistenproduct", zegt Danny Van Tricht van Trappistbier Beleven. "Het ATP-label gaat breder dan bieren alleen. Zo bestaat het bijvoorbeeld ook voor ambachtelijke kaas, paté of confituur. Het ATP-label is bijzonder streng. Alles moet strikt volgens de regels van de kunst worden gemaakt en er wordt ook gewaakt over de kwaliteit. De belangrijkste regel is dat de paters hun producten enkel mogen commercialiseren voor hun eigen levensonderhoud en eventuele kosten aan de abdij. Verder mogen ze geen winst maken."

Brouwerijen en het ATP-logo

De Nederlandse brouwerij Koningshoeven, die de bieren van La Trappe brouwen, voerde het ATP-logo van 1999 tot 2005 niet op hun etiketten. Er waren immers twijfels ontstaan over de authenticiteit ervan, nadat ze een samenwerking waren aangegaan met het commerciële Bavaria-concern. Recent bracht het merk La Trappe nog hun eigen bitterballen uit.

Westmalle, Orval, Chimay, Rochefort, La Trappe, Achel en Westvleteren waren tot 2011 de enige trappistenbieren. In juni van dat jaar werd Mont Des Cats voorgesteld. In februari 2012 volgde de brouwerij van het klooster Engelszell in Oostenrijk met hun Gregorius. In 2013 volgden de aankondigingen van de twee nieuwe trappistbieren Zundert (NL) en Spencer (VS) elkaar in snel tempo op.

Foto Het Mediahuis: Broeder Daniël stelt het nieuwe trappistenbier Zundert voor.
DEVA

Nu in het nieuws