Schokkende toestanden bij Vlaamse varkensbedrijven (video)

Print
Een groep vrijwilligers heeft in het geheim onderzoek gedaan naar varkensbedrijven in Vlaanderen. Dierenrechtenorganisatie Bite Back brengt dit nu naar buiten.

Foto's en filmbeelden tonen het immense varkensleed in de Vlaamse landbouw: biggetjes die langzaam geplet worden door de zeug of verdrinken in een waterbak, zeugen met zweren en uitstulpingen van het darm- en vaginaal slijmvlies, hoestende varkens met ernstige zwellingen en stereotiep gedrag, kreupelheid, navelbreuken, talrijke dode biggetjes op de vloeren en in de kadaverbakken,…

Sluiting

Het geheim onderzoek is uniek in Vlaanderen en werd in het voorjaar van 2013 uitgevoerd bij 9 varkensbedrijven in Turnhout, Lochristi, Destelbergen en zes in West-Vlaanderen.

Bite Back heeft een klacht ingediend en eist de sluiting van die bedrijven. Bovendien vreest de organisatie dat de beelden representatief zijn voor de ganse veeteeltsector.

OPGELET: BEELDEN VAN ERNSTIG DIERENLEED, NIET GESCHIKT VOOR GEVOELIGE KIJKERS!Zachtaardig


"Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling, en dat gebeurt bij ons in Vlaanderen", zegt Stijn Bruers, woordvoerder van Bite Back. "Stel dat mijn buurman in zijn kelder op een gelijkaardige wijze honden zou kweken en opsluiten."

"Wat we niet met honden mogen doen, mogen we niet met varkens doen. Want varkens zijn minstens even intelligent en zachtaardig als honden. Net zoals hondenpuppy's zijn biggetjes erg nieuwsgierig en willen ze graag spelen. Varkens zijn unieke individuen en ze kunnen hun complexe emoties goed communiceren."

Boycot


Bite Back roept de consumenten op om dierlijke producten zoals varkensvlees te boycotten, en te kiezen voor plantaardige (veganistische) alternatieven.

"Het beeldmateriaal dat Bite Back kreeg komt niet van een paar rotte appels in de varkenssector. We vrezen dat de beelden representatief zijn voor de ganse veeteeltsector, want de onderzoekers hebben ook gefilmd bij winnaars van de Flanders Golden Pig Award en bij varkenshouders die belangrijke functies innemen bij locale gemeentebesturen, het Algemeen Boeren Syndicaat en de Vereniging voor Varkenshouders (VEVA)."

Lees ook: Varkenshouders: "Beelden geven vertekend beeld"

Op de website www.varkensleedvlaanderen.be kunnen de beelden bekeken worden en kunnen bezoekers een petitie tekenen voor de sluiting van de bezochte varkenshouderijen.

.

Nu in het nieuws