Pascal Smet wil geen jokerdagen in het onderwijs

Vlaams minister van Onderwijs Pascal Smet wil niet dat er zogenaamde jokerdagen worden ingevoerd in het onderwijs. Dat zijn vakantiedagen die de leerlingen zelf kunnen inplannen. Dat liet Smet donderdag verstaan in de Onderwijscommissie van het Vlaams parlement in antwoord op een vraag van Vera Celis (N-VA).

ikerremans

Het was Rufij Baeke van het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen die eind oktober voorstelde de Vlaamse scholieren twee jokerdagen per jaar toe te kennen, naar Zwitsers model. Het zou ouders in staat stellen vroeger op reis te vertrekken als hun budget niet anders toelaat, in plaats van een ziektebriefje te vragen bij de huisarts.

Smet is allesbehalve gewonnen voor het idee. "Dán zou het luxeverzuim pas explosief toenemen", zei hij in de commissie. De minister wil het huidige beleid tegen luxeverzuim eerst een kans geven. De administratie volgt het verzuim voor de schoolvakanties sinds kort op met het centrale registratiesysteem DISCIMUS. Daaruit bleek dat er op 25 oktober, de laatste dag voor de herfstvakantie, 3.300 leerlingen afwezig waren om vroeger op vakantie te kunnen vertrekken.

"Dat is veel in absolute cijfers, maar zeer weinig wanneer je het relatief bekijkt", zei de minister donderdag. Een verfijning van het beleid is volgens hem niet aan de orde voor september 2014.

Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER