13 arrestaties in België bij internationale actie tegen cocaïnesmokkelaars

13 arrestaties in België bij internationale actie tegen cocaïnesmokkelaars

13 arrestaties in België bij internationale actie tegen cocaïnesmokkelaars

Print
Bij een grootscheepse internationale actie tegen een criminele organisatie van cocaïnesmokkelaars zijn donderdagochtend 15 personen opgepakt. Dat meldt het federaal parket. 13 personen werden gearresteerd in België, onder meer in Heusden-Zolder, Houthalen, Villers-la-Ville en Opglabbeek, en twee verdachten werden in Nederland in de boeien geslagen.

De speurders namen bij 27 huiszoekingen in België, Nederland, Duitsland, Spanje en Italië acht auto's, drie rekenmachines, 140.000 euro, merkhorloges en wapens in beslag.

Heusdens restaurant

Het onderzoek onder leiding van een onderzoeksrechter in Hasselt startte in 2012, nadat de politie informatie had bekomen dat een restaurantuitbater uit Heusden-Zolder betrokken zou zijn bij de witwaspraktijken van een internationale criminele organisatie die zich bezighield met transporten van verdovende middelen van Zuid-Amerika naar Europa.

In de loop van het onderzoek kregen de onderzoekers zicht op een cocaïnehandel vanuit Zuid-Amerika naar Europa, waarbij nauw werd samengewerkt tussen criminele organisaties in Zuid-Amerika en Europa en waarbij spookfirma's werden ingezet om de drugstransporten te verdoezelen. De speurders slaagden erin vier transporten te onderscheppen, onder meer in het Italiaanse Giaio Tauro en in Rotterdam.

Libanees netwerk

Het onderzoek bracht ook aan het licht dat de cocaïnesmokkelaars gebruik maakten van een Libanees netwerk om hun illegale opbrengsten naar het buitenland te versassen.

Bij de 13 personen die donderdag in België zijn opgepakt, bevinden zich de 44-jarige restaurantuitbater uit Heusden-Zolder, die ervan verdacht wordt de leider van de organisatie in België te zijn en een 54-jarige Colombiaanse vrouw die regelmatig verbleef in Houthalen en die één van de hoofdverdachten van de organisatie zou zijn.

Ondervragingen

De verschillende verdachten zullen in de loop van de dag ondervraagd worden en minstens een aantal van hen zal voorgeleid worden bij de onderzoeksrechter.

Archieffoto

Nu in het nieuws