Spontane staking bij ExxonMobil in Zwijndrecht wegens loononvrede

Print

Spontane staking bij ExxonMobil in Zwijndrecht wegens loononvrede

Zwijndrecht - Er is donderdagochtend een stakingsactie uitgebroken bij chemiebedrijf Exxonmobil Chemical & Petroleum in Zwijndrecht. Dat meldt het gemeenschappelijk vakbondsfront. Het personeel is volgens de bonden ontevreden over het uitblijven van een loonsverhoging. Bij de directie van Exxonmobil bevestigt men dat de fabriek in Zwijndrecht, als gevolg van de staking, uit veiligheidsoverwegingen is stilgelegd.

"De recente CAO-onderhandeling leidde nog niet tot een overeenkomst, waarop de bonden besloten een 24 urenstaking te houden," zegt woordvoerster Ann Wurman. "Exxonmobil is een belangrijke en betrouwbare werkgever in België en onze medewerkers hebben uitstekende arbeidsvoorwaarden, bij de beste in België en Europa".

De woordvoerster wijst er ook op dat de chemische industrie onder druk staat vanwege een uitdagende context, "maar desondanks blijft Exxonmobil in haar vestigingen, ook in Antwerpen, investeren."

Brutolonen


"Sinds 9 uur vanochtend staat er een stakingspost van 40 werknemers. De ploegen zijn blijven buitenstaan en uiteindelijk naar huis gegaan", zei vakbondssecretaris Angeline Van Den Rijse (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. "Er zullen ook posten staan om half 2 en om 23.00 uur."

Er is een veiligheidsploeg aan de slag, maar de productie in de polymeerfabriek zal donderdag stilvallen. De actie komt er nadat op 6 december onderhandelingen afsprongen omdat het chemiebedrijf volgens de vakbonden de brutolonen van de ongeveer 160 personeelsleden weigert te verbeteren.

Budget


"Wij verwachten dat de directie met ons rond de tafel gaat zitten om een budget te voorzien voor loonsverhogingen", vervolgt Van Den Rijse. Volgens de bonden bedraagt de loonkost slechts 6 procent van de totale kosten en daalde de loonkost de afgelopen jaren (-4 pct in 2012).

"Een verhoging van het brutoloon zal niet leiden tot een verhoging van de totale loonkost en is bijgevolg niet strijdig met de loonwet", klinkt het.

Verder wordt gesteld dat het bedrijf in 2011 en 2012 meer dan 2,5 miljoen euro aan RSZ-verminderingen zou gekregen hebben. De productie zou in de laatste dertig jaar een vijfde gestegen zijn, terwijl de totale tewerkstelling met 46 procent is afgenomen. Ook de inzet van de notionele intrestaftrek waarbij op 2,7 miljard euro aan winsten volgens de bonden 0 euro vennootschapsbelastingen is betaald, valt niet in goede aarde.

Exxonmobil telt naast de Europese hoofdzetel en een aantal andere vestigingen in ons land vier petrochemische fabrieken. Naast Zwijndrecht is er een polymerenfabriek in Meerhout, alsook de raffinaderij en de solventfabriek op de Antwerpse rechterscheldeoever. Het bedrijf telt 2.200 werknemers.

Foto Joris Herregods

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio