Wallonië wil netvergoeding voor eigenaars zonnepanelen

Wallonië wil netvergoeding voor eigenaars zonnepanelen

Wallonië wil netvergoeding voor eigenaars zonnepanelen

Print
De Waalse energieregulator (Cwape) wil vanaf 2015 de eigenaars van zonnepanelen laten betalen voor het gebruik van het netwerk. Dat meldt de krant L'Echo donderdag. De plannen zijn opmerkelijk, want eind vorige maand hield het Brusselse hof van beroep zo'n netvergoeding in Vlaanderen nog tegen.

De gewesten krijgen binnenkort de bevoegdheid over de distributietarieven voor elektriciteit en gas in handen en dus lanceerde Cwape een consultatieronde in de sector over een overgangsmethodologie voor 2015 en 2016. De regulator inspireert zich op de methodologie van de federale regulator CREG, maar doet enkele aanpassingen.

Het belangrijkste is de invoering van een zogenaamd "prosumer tarief", voor de producerende consument. Daarbij wordt wel rekening gehouden met de recente annulering van de netvergoeding die was opgelegd aan Vlaamse zonnepanelenbezitters. De federatie van installateurs, PV-Vlaanderen, had die netvergoeding aangeklaagd wegens te hoog.

"We gaan uiteraard rekening houden met dit arrest", legt Francis Ghigny, voorzitter van het directiecomité van Cwape, uit in de krant. "Het zal geen forfaitair bedrag zijn, maar een tarief gebaseerd op de afgenomen kWh. Maar omdat de Waalse gezinnen niet uitgerust zijn met bidirectionele elektriciteitsmeters, voegen we aan het verbruik dat op de meter wordt aangegeven een schatting toe van de kWh die geïnjecteerd wordt op het net, een schatting op basis van het vermogen van de installatie."

Het bedrag van het prosumer tarief is nog niet bekend. De Vlaamse distributienetbeheerders rekenden 238 euro per jaar voor een gemiddelde pv-installatie aan. In Wallonië gewagen de netbeheerders van bedragen die 18 tot 19 procent lager liggen. Dat zou "de tarieven voor andere consumenten met zo'n 0,5 procent kunnen verminderen", aldus Ghigny.

Belga, Archieffoto JG

.

Nu in het nieuws