Bedelaars riskeren GAS-boete

De voorbije maand heeft de politie al 35 klachten ontvangen over bedelarij in de stadskern. Bedelaars die op een opdringerige of agressieve manier te werk gaan, riskeren binnenkort wellicht een GAS-boete.

drombouts

Vooral in de vernieuwde Stationsstraat duiken de jongste weken steeds vaker bedelaars op. Mannen, vrouwen en ook kinderen zitten er met een plastic beker in de hand te wachten op donaties van voorbijgangers.

Meestal stellen ze zich respectvol op, maar sommige bedelaars zijn eerder opdringerig of zelfs agressief. Een evolutie die stad en politie aan banden wil leggen.

"Bedelen op zich is niet strafbaar of verboden", stelt korpschef Johan De Paepe. "Maar het kan wel hinderlijk zijn, vooral in de Stationsstraat waar ze de vrije doorgang voor voetgangers belemmeren. Af en toe vertonen deze mensen ook opdringerig gedrag, en vaak zitten er ook kinderen op de straatstenen."

Oorzaak onbekend

De politie zag het aantal klachten de voorbije maand stijgen van nul naar 35. "Een concrete oorzaak voor de recente toeloop aan bedelaars, is er niet. Misschien heeft de kerstperiode die voor de deur staat er iets mee te maken. Wel staat vast dat de meesten onder hen niet van Sint-Niklaas zijn, eerder uit grootsteden zoals Gent of Antwerpen. De meerderheid is van Oost-Europese afkomst."

Na goedkeuring door de gemeenteraad, zal het politiereglement worden aangepast. Mensen die op een agressieve manier bedelen, riskeren dan een gasboete.

Lees meer in Gazet van Antwerpen, Editie Waas.

SOPY

Foto Stefaan Van Hul: Het probleem situeert zich vooral in de vernieuwde Stationsstraat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Sint-Niklaas