Crèches protesteren tegen duurdere opvang

Crèches protesteren tegen duurdere opvang

Crèches protesteren tegen duurdere opvang

Print
Veel kinderdagverblijven vrezen de komende jaren over de kop te gaan door de invoering van een aantal nieuwe maatregelen. De crèches worden ook duurder.

Door het nieuwe decreet Kinderopvang voor Baby’s en Kleuters wil Vlaams minister Jo Vandeurzen “het versplinterde landschap transparanter maken”. “Maar die hervorming baart vooral de zelfstandige kinderopvang die niet in het inkomensgerelateerde systeem werkt grote zorgen”, zegt Dany Depreitere, voorzitster van UnieKO, de beroepsvereniging van zelfstandige kinderdagverblijven.

“Die crèches, die vandaag ongeveer 20 000 plaatsen aanbieden, hebben het al langer moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen. Door de nieuwe regels zal hun werklast nog veel groter worden dan hij nu al is, en zullen hun kosten stijgen. De crèches met vrije prijzen moeten al hun kosten doorrekenen aan de ouders en worden dus duurder. Bovendien wordt de aanpassing van het fiscaal kostenforfait per dag vanaf 1 januari voor vele ouders ook nog eens een zware dobber.”

Beroepsvereniging UnieKO is enkele weken geleden een petitie tegen de maatregelen gestart. Daarop hebben ondertussen bijna 700 kinderdagverblijven ingetekend.

KVH
Foto Mia Uydens: mini-crèche De kangoeroetjes in Merksplas

Nu in het nieuws