Dieren op sporen doen treinen elf dagen stilstaan

Dieren op sporen doen treinen elf dagen stilstaan

Dieren op sporen doen treinen elf dagen stilstaan

Print
De nieuwe spoorbaas Jo Cornu sprak er dinsdag met geen woord over bij de voorstelling van zijn nieuwe spoorplan, maar bij het spoor zitten ze met een nieuwe plaag: loslopende dieren op de rails. Die hebben nog nooit zo veel vertragingen veroorzaakt.

“Het gaat meestal om koeien, paarden en schapen die onze treinbestuurders op het spoor tegenkomen”, zegt Thomas Baeken, woordvoerder van Infrabel. “De weiden liggen vaak vlak langs het spoor.”

15.916 minuten

Het fenomeen van loslopende dieren is natuurlijk niet nieuw, maar dit jaar zorgen de dieren wel voor opmerkelijk veel vertraagde treinen. In de eerste tien maanden van 2013 hebben medewerkers van Infrabel 213 incidenten gemeld. Die zijn goed voor 15.916 minuten vertraging of elf volledige dagen.

Dat is nu al meer dan in heel 2012 en 2011. Als de tendens zich doorzet, kunnen de vertragingen oplopen tot 19.000 minuten of een vijfde meer. “Er zijn dit jaar enkele incidenten geweest op drukke spoorlijnen en dan nog eens tijdens de piekuren”, zegt Baeken. “Dat verklaart de plotse stijging.”

Alpaca

Het meest opmerkelijk dier dit jaar was een alpaca, een kleine lama die in april in Waasmunster, op de lijn Gent-Antwerpen, onder een trein terechtkwam.

WB, SARE

.

Nu in het nieuws