Farmareuzen bedriegen kankerpatiënten

Farmareuzen bedriegen kankerpatiënten

Farmareuzen bedriegen kankerpatiënten

Print
Twee farmareuzen hebben in 2005 de lancering van een 'goedkopere' pijnstiller gesaboteerd. Zo verdienden ze flink geld op de rug van kankerpatiënten. "Ronduit schandalig", zegt Europa, dat een boete oplegt van 16 miljoen euro. Zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Janssen-Cilag is een dochterbedrijf van het Belgische Janssen Pharmaceutica. Samen met Sandoz - en met hun respectieve moederbedrijven Johnson & Johnson (J&J) en Novartis - is het door de Europese Commissie veroordeeld wegens belemmering van de vrije concurrentie.

Fentanyl

Alles draait rond fentanyl, een pijnstiller die honderd keer krachtiger is dan morfine en die vooral bedoeld is voor kankerpatiënten. In 2005 verviel de bescherming van J&J's fentanylpleister in Nederland en stond concurrent Sandoz klaar om een goedkopere variant te lanceren.

"Janssen-Cilag betaalde zijn concurrent om de markt niet te betreden", zegt Joaquín Almunia, Europees Commissaris voor concurrentie. Een vraag waar Sandoz gretig op inging, want "de maandelijkse betalingen die werden overeengekomen, lagen hoger dan de winst die Sandoz dacht te behalen met de verkoop van zijn product." De geheime deal hield 17 maanden stand, tot een derde concurrent een generieke fentanylpleister op de markt bracht.

Een woordvoerder van Janssen-Cilag in Tilburg bevestigde dat Sandoz enkel betaald werd voor "gezamenlijke promotie bij apothekers en artsen", maar ontkent dat het bedrijf de patiënten op kosten heeft gejaagd: "Het betrokken middel werd volledig terugbetaald", klinkt het.

Belga, Archieffoto

MEEST RECENT