Geen kartel, misschien wel coalitie

Print
Stefaan De Clerck heeft heimwee naar het kartel van CD&V en N-VA. Dat is te begrijpen. Hij was een van de geestelijke vaders van het eerste samenwerkingsakkoord.

Even het geheugen opfrissen. Na de dioxinecrisis werd De Clerck in 1999 voorzitter van de CVP. Hij was toen een van de populairste politici van Vlaanderen. Als minister van Justitie speelde hij een prominente rol in de afhandeling van de affaire-Dutroux. Maar als partijvoorzitter lukte het niet zo goed. De verkiezingen van 2003 draaiden voor CD&V - de partij was ondertussen van naam veranderd - slecht uit.

Ook de N-VA scoorde slecht - Geert Bourgeois was de enige verkozene in de Kamer - en dus begonnen er op initiatief van de uitgesproken Vlaamsgezinde Stefaan De Clerck gesprekken over samenwerking. Na twee mislukte pogingen was het uiteindelijk Yves Leterme die in februari 2004 de onderhandelingen tot een goed einde bracht.

Er volgden drie succesvolle verkiezingen samen: de Vlaamse in 2004, de gemeenteraadsverkiezingen in 2006 en de federale in 2007. Maar toen was het vat af. De N-VA geloofde niet in de communautaire dialoog van Kris Peeters. In september 2008 bloedde het kartel dood.

Ondertussen waren er heel wat wrijvingen geweest. Onder meer toen Jean-Marie Dedecker overstapte naar de N-VA. Het ACW stelde een veto binnen CD&V, en de Oostendenaar werd na een paar dagen al weer aan de deur gezet.

Binnen het ACW is er overigens altijd tegenstand geweest tegen het kartel. Ze vonden er dat CD&V als veruit de grootste partij te veel meeging in het (rechtse) verhaal van het kleine broertje. Het verhaal van de staart die met de hond kwispelt.

Ondertussen zijn de zaken omgekeerd. N-VA is veel groter dan CD&V geworden. Indien bij CD&V nog enige zin in samenwerking mocht bestaan, dan zal ze in het communautaire én neoliberale spoor van Bart De Wever moeten lopen.

Dat zien we niet gebeuren. Niet nu, niet na de verkiezingen. Maar samen in een coalitie treden na 25 mei 2014 behoort wel tot de reële mogelijkheden. De N-VA heeft al meermaals op de deur geklopt, en CD&V heeft die vooralsnog niet dichtgeslagen.

door Paul Geudens

MEEST RECENT