Kritiek Patrick Janssens komt niet zomaar uit de lucht vallen

Print
Het Antwerps stadsbestuur heeft woensdag de herstructurering van een aantal stedelijke en autonome gemeentebedrijven voorgesteld. Die herstructurering moet, volgens datzelfde stadsbestuur, zorgen voor een efficiëntere en besparende werking. De plannen kregen, eveneens woensdag, kritiek uit een onverwachte hoek. Voormalig burgemeester Patrick Janssens (sp.a) reageert heftig op de beslissing. "In plaats van de vruchten van ons werk te plukken, blijkt dat dit stadsbestuur gewoon de bomen omhakt", klinkt het.

Die reactie is onverwacht omdat Patrick Janssens zich had voorgenomen om geen kritiek te leveren op het beleid van de ploeg van burgemeester Bart De Wever (N-VA). Zelfs na aandringen heeft Janssens het afgelopen jaar de kiezen altijd op elkaar gehouden.

We kunnen ons overigens niet van de indruk ontdoen dat Patrick Janssens bezig is met een - zij het bescheiden - terugkeer. Er is nog altijd geen duidelijkheid of de oud-burgemeester bij de verkiezingen in mei op een lijst van de sp.a staat. Hij sluit het zelf in ieder geval niet volledig uit. Dat en het feit dat dit stadsbestuur danig knipt en plakt in de organisatie en structuren van de stad, waarvan Patrick Janssens de architect was, zijn wellicht de redenen waarom Janssens nu toch even zijn stilzwijgen doorbreekt.

Of dit stadsbestuur met het herstructureren en samenvoegen van stedelijke diensten een goede keuze heeft gemaakt, zal later blijken. Voorlopig lijkt het er niet op dat er voor de burger iets verandert. En dat is en blijft toch nog altijd het belangrijkste argument om uit te maken of een andere manier van bedrijfsorganisatie werkt of niet.

De vakbonden hebben andere bezorgdheden. Door een aantal autonome bedrijven op te doeken en het personeel opnieuw onder te brengen bij het stadspersoneel, dreigen sommige werknemers loon te moeten inleveren. Het stadsbestuur houdt het erop dat dit slechts in uitzonderlijke gevallen het geval is. De vakbonden weten dat nog zo niet en willen eerst duidelijkheid vooraleer ze besluiten te slaan of te zalven.

Het is wel duidelijk dat dit stadsbestuur de structuur van de stad flink door elkaar aan het schudden is. Dat is zijn goed recht. Het is wel te hopen dat dit op termijn niet leidt tot sociale onrust of minder efficiënte dienstverlening.

door Patrick Van de Perre

.

Nu in het nieuws